İspanya’nın Şarap Deposu: Zaragoza

İspanya’nın en önemli üç büyük bölge başkentinin tam ortasında olması Zaragoza’nın hem şansı hem de şanssızlığı olmuş. Gerçekten de Zaragoza, İspanya’nın başkenti Zaragoza, Katalonların başkenti Barcelona ve Baskların başkenti Bilbao’nun oluşturduğu üçgenin tam ortasında yer alıyor ve hepsine sadece bir, bir buçuk saat uzaklıkta. Hal böyle olunca Zaragoza bir yandan önemli bir kavşak noktası ve stratejik bir şehir olurken diğer taraftan da bu büyük şehirlerin gölgesinde kalmış. Bir zamanlar Aragon krallığının başkenti olan ve Rioja şaraplarından, İspanya’nın yetiştirdiği en büyük ressam Goya’nın memleketi olmaya kadar pek çok ilginç özelliği olan Zaragoza’da yapacak ve görecek şey çok.

img_5654

Aragon Bölgesi

İspanya birleşmeden önce, Zaragoza uzun yıllar kendi dili, kültürü ve mimarisi ile ayrı bir krallık olan Aragon’un başkentiymiş. Şehrin hem Katalonya’ya hem Bask ülkesine yakın olup bir dönem Arap egemenliğine girmesi ama tüm bunlar yanında bir İspanyol kenti olması zengin ve ilginç bir kültürel karışım oluşturmuş. Bu çeşitlilik Zaragoza’da binalardan yemeklere kadar herşeyde göze çarpıyor.

img_5581

Aragon Meydanı şehrin büyük meydanları arasında eski ve tarihi olanlardan ve şehrin farklı mahallelerine yürümek için iyi bir başlangıç noktası. İspanya’nın en eski üniversitelerinden Zaragoza üniversitesinin tarihi binaları ve doğa tarihi müzesi de bu meydanda.

img_5579

Zaragoza temiz, refah seviyesi yüksek, farklı ve karakterli mahalleleri olan güzel bir şehir. Bununla birlikte orta büyüklükte bir şehir olması nedeniyle yürüyerek gezmeye de uygun.

img_5635

Eğer Zaragoza’ya sonbahar aylarında gelirseniz dünyaca ünlü Rioja şaraplarının yapıldığı köylere de gidebilir ve şanslıysanız bağ bozumunda bile bulunabilirsiniz.

rioja

Zaragoza’nın Sembolü: Nuestra Señora del Pilar

Pilar katedrali çoğu İspanyol için Zaragoza denince ilk akla gelen görüntü. Pek çok katolik için bir ziyaret ve hac mekanı olan bu güzel katedral rengarenk kubbeleri ve pastel renkleri ile İspanya’daki pek çok katedralden farklı ve akılde kalıcı.

img_5583

img_5597

Palacio de la Aljafería

Bu saray şehrin müslümanların elinde olduğu 11. yüzyılda Arap mimarisi ile inşa edilmiş karakterli ve etkileyici bir yapı. Avlular ve tavan işlemeleri görülmeli.

ajac11

Ebro Nehri ve Taş Köprü

İspanya tarihinde bir çok önemli olayın yaşandığı Ebro nehrini kesen beyaz ve güzel Puento Piedra’nın arka fondaki Pilar katedrali ile birlikte manzarası muhteşem.

ppedra

Tapas Kültürü ve El Tubo Mahallesi

İspanya’nın hemen her yerinde Tapas yenebilir tabi ki ama Zaragoza İspanya’da tapas kültürü, çeşitleri ve tapas mekanlarının canlılığı ile meşhur bir şehir. Şehrin tarihi şehir merkezindeki dar sokaklar boyunca uzanan El Tubo bölgesi akşamın gelmesi ile birlikte müthiş canlı ve keyifli bir yeme içme mahallesine dönüşüyor.  Burada her mekanın kendince usta olduğu veya ün yaptığı atıştırmalıklar var. Aslında El Tubo’da yapılacak en güzel şey bir saat o mekanda bir saat bu mekanda derken farklı yerlerin en lezzetli atıştırmalıklarını tadıp zamanın nasıl geçtiğini unutmak.

img_5647

Libertad 6.8

El Tubo’da atıştırırken biraz daha sessiz ve sakin bir bahçede oturmak istiyorsanız, mahallede gidebileceğiniz ideal mekan burası olabilir. Diğer tapasçılar kadar tarihi ve geleneksel olmasa da geniş masaları ve sakin bahçe ortamı ile kalabalık bir grup için keyifli bir mekan olabilir.

lbrtaddd

Bar Sin Nombre En La Puerta

İsimsiz Bar adındaki bu mekanın fazlaca mütevazı adı sizi yanıltmasın. Burası El Tubo ve Zaragoza’nın en sevilen tapasçılarından biri. Fiyatlar uygun. Tapaslar, jamonlar, kroketler ve deniz ürünleri ise harika.

img_5649

Yumurtalı Tapaslar: Los Rotos

Huevas Rotos İspanyolca’da kırılmış yumurta ile yapılan yemeklere verilen genel isim. Yumurta deyip geçmeyin İspanyollar kırdıkları yumurtanın kıvamını ve yumuşaklığını tutturmakta çok ustalar (öyle ki yumurtanın pişirildiği sıcaklık derecesi bile İspanyollar için çok önemli) ve mantar, otlar, soğan gibi malzemelerle yaptıkları yumurtalı atıştırmalıklara doyum olmuyor. Los Rotos, Zaragoza’da çok sevilen ve yumurtalı tapasları başta olmak üzere diğer atıştırmalıkları ile de ünlü olan bir mekan.

img_5655

Şarap ve Tapas: Bodegas Almau

El Tubo’nun en meşhur şarapçılarından biri bu küçücük mekan. Mekan küçük olmasına rağmen şarap ve tapas çeşidi oldukça bol. Kulağa tuhaf gelebilir ama hamsi ile çikolata ve keçi peynirini karıştırdıkları ilginç tapasları var. Deneyin deriz.

img_5691

En Lezzetli Kroketler: Dona Casta

İspanya tapas kültürünün leziz tatlarından biri olan kroketlerden Zaragoza yazısında uzunca bahsetmiş ve her şehrin kroketiyle nam salmış bir iki mekanı var demiştik. Zaragoza ve El Tubo’nun en sevilen kroketçisi Dona Casta. Buranın kroketleri gerçekten çıtır, taze, doyurucu ve lezzetli. Etli, sebzeli, deniz ürünlü farklı kroket çeşitleri denenebilir.

casta

Mantarcı Champi

Burası El Tubo’da bir Zaragoza klasiği. Sadece ve sadece çöp şişte ızgara mantar yapıyorlar. Yanına ise bira veya tatlı ekşi elma şaraplarından alabilirsiniz. Burasu mantarlarıyla öyle ün yapmış ki gece her saat dolu ve hareketli.

img_5717

Taberna El Balcón del Tubo

El Tubo’dan önereceğimiz son mekan daha büyük ve klasik bir mekan olan El Balcon. Zaragoza’ya gelmişken büyük bir jamon ve peynir tabağı yapıp yanına da şarap veya koca bir şişe ekşi sidra (elma şarabı) içmek isterseniz buraya uğrayın. Bizce buranın özelliği sidranın servis edilme şekli. Meraklılarının bildiği gibi sidra tadını daha da güzel hale getirip asidini kırmak için yüksekten bardağa boşaltılır. El Balcon’da yüksekten bardağa boşaltma işini masaya getirilen ve arkasındki bir düğmeye basınca çalışan koca bıyıklı sevimli bir kukla yapıyor.

img_5758

Zaragoza’nın Küçük Biracıları: Nook

Gittiğimiz her kentte hobimiz olduğu için mutlaka bir iki küçük bira üreticisi veya bira tadım mekanına gitmeye ve yere biraları tatmaya çalışıyoruz. Zaragoza’da açıkçası böyle bir yer veya olsa bile iyi örneklerini bulacağımız konusunda çok umutlu değildik ama biraz da tesadüfen keşfettiğimiz The Nook  biiz oldukça şaşırttı. Mekan hem farklı türlerde lezzetli biralar üretiyor hem de oturup vakit geçirmek için ferah, keyifli ve güzel bir mekanç

nkkk

Zaragoza’nın bir de Ambar adında yerel ama tüm İspanyaya dağıtım yapan büyükçe bir bira üreticisi var. Ambar’ın tarihi fabrikası ve müzesi biraya meraklı olanlar için hoş bir seçim olabilir. Merak edenler için El Tubo’daki tapasçıların çoğunda Ambar marka bira bulunuyor.

ammbarr11

Yorum bırakın