Madrid: İspanya’da Uyumayan Başkent

Madrid’e yolumuz ilk defa on yıl kadar önce henüz seyahat etmeye ilk başladığımız dönemde düşmüştü. O zaman çok az zaman geçirebildiğimiz bu şehre bayılmış, hem tarih ve kültür, hem de yeme içme anlamında beklentilerimizi kat kat aşan bu şehre en kısa zamanda tekrar gelmeye karar vermiştik. Araden geçen on yılda İspanya’ya yolumuz defalarca düştü, ülkenin her köşesini gezip aylarca vakit geçirdik ama Madrid’e tekrar gelme fırsatımız olmadı. Bu yıl yolumuz bir iş için Zaragoza’ya düşünce bunu fırsat bilip hemen seyahati uzattık ve birkaç günlük bir Madrid bölümü de ekledik. İyi de yapmışız. Almadovar’ın bütün filmlerine ilham veren Madrid, denize kıyısı olmamasına rağmen hayattan keyif almayı bilen insanları ve enerjisi ile bu farkı fersah farsah kapatıyor. Normalde büyük laf etmeyiz ama İspanya’nın 20’den fazla kentini gördükten sonra Madrid’i görmeyen İspanya’yı tam olarak görmüş sayılmaz diye büyük bir laf ediyor ve tekrar geleceğimiz zamanı iple çekiyoruz.

img_5501

Madrid hakkında ilk bilinmesi gerekenlerden biri: Madrid’in geceleri yaşayan bir şehir. Bunu söylerken gece hayatından falan bahsetmiyoruz, burada yemekler bile gece 10 ve hatta 11’den sonra yeniyor. İspanya’nın her yerinde bu aşağı yukarı böyle ama İspanya’nın kalbi olan Madrid tabi  ki bu konuda da en İspanyol olan bölgelerden.  Öğleden sonra dükkanların bile kapandığı uzunca bir istirahate çekilen İspanyollar bunun acısını akşamları uzun uzun yaşayarak çıkartıyorlar. Öyle ki gece 1’de bile meydanlar ve kafeler çocuk bahçesi gibi. Gece geç saatlerde çoğu uyanık olan küçük çocukları bir İskandinav veya Kuzey Avrupalı görse bir kültür şoku yaşamaması gerçekten zor.

img_5504

Yeme, içme, çalışma ve dışarı çıkma saatlerinizi Madrid standartlarına göre ayarlarsanız, şehrin keyfini hemen çıkarmaya başlayabilirsiniz. İspanya’nın en büyük şehri ve başkenti olan Madrid’de farklı mahalle ve bölgelerin farklı karakterleri var.  Her mahallede yapacak farklı şeyler bulup keyfini çıkarabilirsiniz.

img_5326

Mercadolar

Madrid’in keyfinin en güzel çıktığı yerlerden biri açık ve kapalı halk pazarları olan mercadolar. Bunlar arasında Mercado San Miguel gibi çok merkezi ve turistik olanları da olduğu gibi, her mahallenin kendi sakinlerinin takıldığı daha yerel mercadolar da var. Mercadolara sadece meyve, sebze, et ve balık almak için değil, tezgah aralarında kurulan standlarda taze balık ve tapas atıştırmak veya tektekçilerde oturup kahve veya şarap içmek için de bolca gidiliyor.

img_5434

Daha sakin ve sadece yerel halkın gittiği bir mercado görmek isteyenler Chueca mahallesindeki Mercado San Anton’a uğrayabilir buradaki yiyecek içecek standlarından İspanya’nın farklı bölgelerine has atıştırmalıkları tadabilirsiniz. La Latina’da ise Mercado Le Cebada’ya uğranabilir.

img_5398

img_5478

Puerta del Sol ve Plaza Mayor

Bizce Madrid’in birbirinden güzel mahalleleri varken fazla vakit geçirmeye gerek yok ama gelmişken Madrid’in iki en büyük ve işlek meydanını görmek isteyenler bu iki meydanda ufak bir tur atabilirler. Puerta del Sol’da Madrid’in sembolü olan ayı heykelini görebilir, bir zamanlar engizisyon mahkemeleri ve idamların yapıldığı tarihi Plaza Mayor’da kaldığı kadarıyla eski Madrid’in havasını soluyabilirsiniz.

imag1459

Chueca Mahallesi

Chueca Madrid’deki en favori mahallelerimizden. Şehrin merkezine yakın ufak bir alana yayılan bu bölgede sıkılmadan saatlerce vakit geçirilebilir. Fazlaca turistik olmayan güzel tapasçıların ve sokak arası tavernalarının en çok bulunduğu yerlerden biri de burası.

img_5317

img_5323

La Latina

La Latina biraz daha turistik olsa da klasik eski usül Madrid tavernaları ve tapasçılarının en iyi örneklerini görmek için çok iyi bit bölge. Bu bölgede uğrayabileceğiniz La Chata gibi tavernaların duvar resimleri ve süslemeleri harika.

img_5415

Malasana Mahallesi

Madrid’de üniversite öğrencilerinin ve hipsterların çokça vakit geçirdiği mahallelerden biri. Üçüncü dalga kahvecilerden, butik bira satan birahanalere ve canlı müzik mekanlarına kadar herşey var. Akşam saatlerinde daha canlı ve keyifli oluyor.

img_5299

Lavapies Mahallesi

Eskiden nispeten belalı bir mahalle olarak görülen Lavapies de aşırı merkezi konumuyla bugünlerde epey dönüşmüş. Ara sokakları geç vakitlerde hala çok tavsiye edilmese de burası hem şehrin farklı mahallerine ulaşım için merkezi bir konumda hem de son yıllarda burada açılmış yüzlerce kafe, restoran ve tavernada hoşça vakit geçirilebilir.

img_5410

Madrid Müzeleri

Madrid’in sadece müzelerini gezmek bile günler alabilir. Gittiğimiz her ülkede bolca müze ve galeri görmeye çalışan gezginler olarak Madrid müzelerinin bu konuda çok iyi olduğunu söylememiz lazım. Dünyanın en iyi klasik resim koleksiyonlarından birine sahip Prado, dünyadaki çağdaş sanat müzeleri arasında en iyilerinden olan Reine Sofia ve tasarımı ile mutlaka görülmesi gereken Caixa Forum bunlardan bazıları. Madrid’in büyük ve ünlü müzelerinin çoğu genellikle aynı bölgede ve birbirine yürüme mesafesinde. Şehrin farklı yerlerinde daha küçük ve tematik müzeler de var.

img_5177

Prado Müzesi

Prado Avrupa’nın en büyük klasik resim koleksiyonuna sahip müzelerinden biri.  Özellikle Goya sevenler ve 1600’lerin Hollanda/Flaman ressamlarına ilgi duyanlar buradan çok menun ayrılabilirler. 80 yıl savaşları nedeniyle Hollanda ile büyük kültürel etkileşim yaşayan İspanya Krallığı sonrasında birçok ünlü Hollandalı ressamın eserlerini İspanya’ya taşımış.

img_5280

Reina Sofia Müzesi

Burası Londra’daki Tate ile birlikte Avrupa’da en sevdiğimiz modern/çağdaş sanat müzelerinden biri. Koleksiyonu kadar binanın iç ve dış tasarımı da harika. Picasso’nun fazlasıyla meşhur tablosu Guernica’da bu müzede görülebilir.

mrsf

Caixa Forum

Burası Caixa bankasının birkaç yıl önce büyük paralar harcayarak yaptırdığı çağdaş sanatlar müzesi ve galeri. Prado ve Reina Sofia’ya yürüme mesafesinde bulunan Caixa Forum’un bu iki harika müzenin gölgesinde kalmaması için hiçbir masraftan kaçınılmamış.

img_5173

Müzeler bölgesindeki Atocha Tren istasyonu da Madrid’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Bizim gördüğümüz en yeşil istasyon diyebiliriz.

imag1462

Botanik Bahçeleri

Yaz sıcağında Madrid’e gittiyseniz bir gün mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri Madrid’in ünlü botanik bahçeleri olabilir. 100 bine yakın bitki, çiçek ve ağaç çeşidinin bulunduğu botanik bahçeleri yakıcı yaz sıcağında hem serin olması hem de ağaçlar arasındaki havuz ve kanallarıyla epey ferahlatıcı.

imag1487

MADRİD’DE YEME İÇME

İspanyol mutfağı denince akla hala ilk tapas ve paellanın gelmesi bizce zengin İspanyol mutfağı açısından oldukça olumsuz bir durum. Yıllar boyunca İspanya’ya her gidiş gelişimizde bunun daha çok farkına vardık. Bunun bizce birkaç nedeni var:

img_5436

img_5375

(1) İspanyol mutfağı yemek ve malzeme çeşitliliği açısından Avrupa’nın en zengin mutfaklarından biri. Türkiye gibi farklı iklime ve bitki örtüsüne sahip bölgelerden oluşan İspanya’da her bölgenin mutfağı da buna göre şekillenmiş. Haliyle İspanya mutfağında tapas ve paellanın dışında binlerce çeşit sulu sebze ve et yemeği var. Örneğin bir Bask mutfağı ile, bir Endülüs, Katalan veya Madrid mutfağı birbirinden tamamen farklı. Sadece tapas ve paella’ya takılıp kalmak ise kesinlikle bu zenginlikleri ıskalamak olur. Madrid ise tüm İspanyanın kesişim noktası olması nedeniyle bu mutfakların hepsinin en güzel örneklerini bulabileceğiniz yerlerden biri.

(2) İspanya dünyada en çok Michelin yıldızlı şef yetiştiren ülkelerden biri – hatta birincisi. İspanyol şefler yaratıcılıkları ve yeni lezzetler bulma konusundaki maharetleri ile dünyaca meşhurlar. Yeme içmeye meraklıysanız bunu da mutlaka hatırlamak lazım.

(3) Paella aslında Valencia bölgesine has ve sadece öğlen yemeklerinde yenen bir lezzet. Tüm İspanya’ya yayılımı ise biraz da turizm sayesinde olmuş. Yani İspanyollar hele ki Madrid’de öyle çok da fazla paella yiyor değiller. Tapas için ise durum biraz daha karışık, İspanya dışındaki İspanyol restoranlarında verilen temel tapas çeşitlerine alışık olanlara Madrid’de her bölgenin yüzlerce farklı çeşit tapaslarından birkaçını deneyip karşılaştırma şansı varlen bu şansı kullanmalarını tavsiye ederiz.

img_5396

İspanya ve Kuru Et Kültürü: Jamon Iberico Bellota

Meraklılarının çok iyi bildiği gibi İspanya, dünyada en lezzetli ve en çeşitli kuru et ürününün tamamen el işçiliği ve ustalıkla yapıldığı ülkelerin başında gelir. Marketlere kadar giren ve en bilineni Serrano olsa da, İspanyol kuru etlerinin şahı sadece iberik yarım adasında yetişen ve engebeli arazide meşe palamudu yiyerek beslenen siyah cerdo iberico’dan yapılan Jamon Bellota. Kuru etlerin en iyilerinin geldiği bölge ise Madrid’in doğusundan Portekize kadar uzanan Extramadura bölgesi. Bu bölgeden gelen bazı Bellota’ların kilo fiyatı 200-300 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

img_5387

İspanya’nın her kentinde olduğu gibi Madrid’de de yerel halk arasında ün yapmış, kaliteli jamoncular var. Jamonun tadı ve görüntüsü olduğu kadar, kesilmesi ve hazırlanması da bir sanat. Özel bir tezgaha konan jamon, yine özel bir bıçakla çok ince dilimler halinde kesilip hazırlanıyor.

img_5214

Madrid’de en mütevazi barda bile yiyeceğiniz jamonun diğer ülkelerde yiyeceğinizden kat kat kaliteli ve lezzetli olacağına şüphe yok. Madrid’lilerin çoğu bir şişe şarabın yanına sadece jamon ve peynir tabağı hazırlatarak hem yemeği hem de akşam muhabbetlerini aradan çıkarabiliyorlar. Zincir jamoncular arasında gidebileceğiniz lokal ve iyi mekanlardan biri Enrique Tomas.

img_5475

Kahvaltı: Churros ve Tostada

Madridliler gibi kahvaltı etmek isteyenlerin iki harika lezzet olan Churros ve Tostada’yı bilmelerinde fayda var. Bunun yanında Madridliler sabah kahvaltılarında tortilla denen patatesli ve soğanlı omleti de severek yiyorlar.

tostada11

Churros ve San Giles

Churros İspanyolların sabah kahvaltılarında sıcak çikolataya batırarak yediği tulumba tatlısının uzun, ince ve çıtırını andıran hamurlu bir tatlı. Churros’un tabi ki midede ağırlık yapmayanı, çıtır ve yağ çekmemiş olanı makbul. Sıcak çikolata sosunun kalitesi de churrosun kendisi kadar önemli. Madrid’de çok churrosçu var ama tarihi Chocolateria San Giles bunlar arasında en ünlü olanı. Buranın ünü boşuna değil. Buradaki churros’u yedikten sonra diğer mekanlarda churros beğenmek zor oluyor.

img_5256

img_5227

Tostada con Tomate

Bu kadar basit bir şeyin bu kadar lezzetli olabileceğini düşünmek zor ama rendelenmiş taze domatesin, hafif kızartılmış ekmeğe biraz sarımsak ve sızma zeytinyağı sürülerek yapılan bu muazzam gıdayı ispanyollar kadar güzel yapan yok.  Kahvaltıda tatlı yemek istemeyenlere bir numaralı tavsiyemiz olan bu atıştırmalığın İspanyol mutfağına Katalanların Pa amb tomàquet’inden geldiğini söyleyelim.

img_5223

Vi Cool by Sergi Arola

İspanya’nın Michelin yıldızlı şefleri çoktur demişken Madrid’e gelince bu şeflerin yemeklerinin tadına bakmakta fayda var. Peki haftalar öncesinden rezervasyon gerektiren, hesabın da epey tuzlu geldiği bu mekanların tadını almanın daha kolay bir yolu yok mu: tabi ki var. Son yıllarda iki ve üç yıldızlı şefler arasında asıl restoranlarının yanında kafalarına göre daha basit yemekler yaptıkları, sokak lezzetleri ile yaratıcı michelin yemek kültürünü birleştirdikleri modern ve rahat mekanlar açmak moda. İspanya’nın en ünlü şeflerinden Sergi Arola’da yıldızlı restoranı dışında hobi olarak Vi Cool adlı mekanı açmış, aynı gün içinde rezervasyon yaptırarak çat kapı gidebilir bol yıldızlı michelin dokunuşu almış İspanyol sokak lezzetlerini nispeten epey makul bir fiyata tadabilirsiniz.

img_5199

img_5206

Bahçede Modern Tapas ve Sidra: La Tita Rivera

Madrid’de Tapasçı çok ama güzel yemyeşil bir bahçe içinde, farklı ce modern tarzda yorumlanmış tapaslar yiyip, Asturias ve Bask bölgesinden birbirinden lezzetli cidra – yani elma şaraplarından tatmak için uğrayacağınız mekan burası. La Tita Rivera Madridli gençler arasında çok popüler bir mekan. Mekanın hem tasarımı hem müzikleri güzel.

img_5332

Kroketler ve Casa Julio

Kroket Hollanda, Fransa gibi başka ülkelerde de örnekleri olsa da İspanya Tapas kültüründe çok önemli yeri olan bir atıştırmalık. Kroketin 80 yıl savaşlarında İspanyollar üzerinden Hollanda’ya geçmiş oabileceği gibi teoriler de var. Galete ununa batırılıp kızartılmış, et, buğday sosu ve sebzeli yoğun bir dolgudan oluşan kroketi her İspanyol şehrinde çok iddialı yapan mekanlar var. Casa Julio, Madrid’de lezzetli ve çıtır kroketleri ile ünlü bir mekan. Bir akşam üstü atıştırmalığı için uğranmasını öneririz.

img_5316

Tortilla Yemek İçin: Juana la Loca

Burası salaş ve kendi halinde bir İspanyol/Bask tapasçısı iken mükemmel yemekleri ve özellikle tortilla’sı ile Madridliler arasında ün yapmış, çok sevilen bir mekan. Ünü artan mekan renove edilip moder bir hal almış ama yemekleri hala aynı. Özellikle ispanyol tipi yumurtalı, soğanlı, patatesli omlet olan tortilla’yı en iyi yapan yer olduğu söyleniyor – kiz biz de yedik ve harikaydı.

img_5497

Posada del León de Oro

Tarihi ve karakterli bir yerde yemek isteyenler bu mekana göz atabilir. Bu restoranın yemekleri  lezzetli ,olduğu kadar, yüzlerce yıllık ahşap avlulu bir hanın içine kurulmuş mekanın içindeki tarihi ortam da güzel. Haliyle turistler arasında epey bilinen ve sevilen bir mekan.

img_5460

Dünyanın En Eski Restoranı

Guinness Rekorlar Kitabına göre dünyanın hala faaliyette olan en eski restoranı da Madrid’de. Burası La Latina mahallesinde 400 yıla yakındır açık olan Sobrino De Botin. Burada yemek için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekecek.

img_5455

La Latina’daki Tapasçı ve Pintxos’çular Sokağı

La Latina mahallesinde Madrid’in eski ve ünlü tapasçıları ve tapasın Bask versiyonu olan pintxos’çularının bir arada bulunduğu uzunca bir cadde var. Buradaki mekanların bazıları çok ünlü olduğundan 8 gibi tıklım tıklım dolmaya başlıyor. Casa Julio, Casa Lucas, Taberna Txakolina buradaki sevilen tapas ve pintxosçulardan bazıları.

img_5472

img_5506

La Carmencita

Chueca mahallesinde, Madrid’liler arasında çok sevilen, eski usül bir İspanyol tavernası. Bu mekanın yılanbalığı özellikle methediliyor. Madrid’de bile olsa mutlaka paella yemek istiyorum diyenlerin de mutlaka uğraması gereken yerlerden biri.

crcrc

Taberna Albur

Malasana mahallesinde, ne eksik ne fazla tam bir Madrid tavernası. Lokal yemekler, makul fiyatlara yenebiliyor. Burada yiyenlerin hemen tümü Madridli.

img_5288

İspanya Butik ve Küçük Biracılığı – Irreale ve La Tape

Hobimiz olduğu için gittiğimiz her ülkede mutlaka farklı tür ve tatlarda bira üreten yerel bira üreticilerinin biralarını tatmaya çalışıyoruz. İspanya da İtalya gibi son birkaç yılda artizan küçük bira üreticiliğinin çıkış yaptığı ülkelerden. Hem tür hem de bu biraların bir arada bulunup içilebileceği mekanlar anlamında Madrid’de oldukça fazla seçenek var. Malasana mahallesindeki Irreale bu güzel bira tadım mekanlarından biri. Mekanın amblemi tabi ki bir şerbetçiotu tohumu. Yine aynı mahallede, Irreale’nin yakınlarında diğer bir bol bira çeşitli ve konuya hakim mekan olan La Tape var. La Tape’nin de hem tap biraları hem de şişelenmiş bira çeşitleri bol ve sürprizli.

img_5304

Leka Leka

La Latina mahallesinde tarihi binaların çevrelediği dar bir sokakta küçük ama en sevdiğimiz kafelerden biri. Huzurlu bir mekan. Bazen canlı müzik de oluyormuş.

lerrrka11

Malasana’da Kahve ve Tatlı: Tia Manuela

Malasana semtinde güzel tatlıları ve kekleri olan bir mekan. Bunun yanında yemek yemek isteyenler için pilavdan, tapas çeşitlerine ve burger’lere kadar herşey var.

hghghg

Yorum bırakın