Bergen: Norveçli Balıkçılar ve Vikinglerin Memleketi

Bir zamanlar İskandinavya’nın en büyük kenti ve ticaret limanı olan Bergen, bugün tüm dünyada  Norveçli balıkçılar ve somon balığı denince akla ilk gelen yer. Tabi ki şehrin tek özelliği dünyaca ünlü balıkçıları ve taze balıkları değil:  Norveç’i tanıtan poster veya web sitelerinde, arkasında karlı dağlar ve deniz kenarında pastel renkleriyle sıralanan, rengarenk evleri ile bir şehir gördüyseniz, bunun Bergen olma ihtimali de çok yüksek. Bergen, gerçekten de uzaktan veya kuşbakışı görünüşü kartpostal güzelliğinde olan şehirlerden biri. Çevresinde dik kayalıklar ve dağlarla çevrili birbirinden güzel fyordlar olan Bergen’de, yılın her vakti serin, yağmurlu veya karlı olan havasına çok da takılmazsanız hem görecek hem de yapacak çok fazla şey var.

IMG_7366

Dünyanın En Güzel Tren Yolculuklarından: Oslo-Bergen Tren Yolu

Eğer Oslo tarafından geliyorsanız karlı dağların, fyordların, küçük balıkçı köylerinin içinden harika manzaralar ile uzanıp giden dillere destan tren yolculuğu Bergen’e ulaşmak için en iyi yol. Yaklaşık 6 saat süren, dillere destan bu tren yolu pek çok listede dünyanın en iyi 10 tren yolculuğundan biri olarak gösteriliyor.  Biz neredeyse yaz mevsiminde, yani Mayıs sonunda bu yolu katetmemize rağmen Oslo’dan çıktıktan bir iki saat sonra başlayan kar manzaraları, buzlarla kaplı göller ve dağlar muhteşemdi. Yol boyunca çekecek o kadar güzel kareler var ki, trene binmeden fotoğraf makinenizin hafızasında yeterli miktarda yer açmanızı öneririz.

IMG_6715

Özellikle Oslo-Bergen arasındaki rakımı yüksek bölgelerden geçerken, yıl boyunca kalkmayan kar ve buzun yarattığı manzaralar harika.

IMG_6596

Bryggen: Eski Tarihi Ticaret Limanı

Bergen denince pek çoklarının aklına ilk gelen, deniz kıyısında sıralanan pastel renkleri ile pastaya benzeyen eski evlerin görüntüsüdür. İşte bu bölge şehrin Hansa ligine bağlı neredeyse bin yıllık eski ticaret limanını oluşturuyor. Bergen’in İskandinavya’nın en büyük ticaret kenti olduğu dönemler gerçekten ticaret limanı olan bu bölge, bugün sadece gezi tekneleri ve yatların kalktığı, kafe ve restoranlarla dolu turistik bir mahalle.

IMG_6841

 

Balık Pazarı: Fisketorget

Bergen’de hemen ve mutlaka yapılması gereken şeylerden biri soluğu balık pazarında almak. Norveç’e has taze ve devasa balıkların farklı şekillerde hazırlanıp işlenmiş çeşitlerini burada bulabilir ve bol bol resimlerini çekebilirsiniz. Burası balık almak dışında tezgahlarda taze balık ve deniz ürünleri atıştırmak için de mükemmel bir yer. Eğer balık seviyorsanız fırsatını bulmuşken sadece bildiğiniz değil bilmediğiniz balıkları ve tatları da denemenizi mutlaka öneririz.

IMG_6782

IMG_6785

Torgallmenningen

Her ne kadar Norveç’in ikinci büyük kenti olsa da Bergen (biraz yokuşlu olmakla birlikte) her yerini yürüyerek gezebileceğiniz nispeten küçük bir şehir. Torgallmenningen şehrin iki üç merkez meydanından biri. Bunun yanında liman, sağ yaka, sol yaka ve diğer mahallelerin kesiştiği ve yürüyüşlerinizde başlangıç noktası olarak alabileceğiniz canlı bir bölge.

IMG_6763

Byparken

Tarihi şehir merkezinde, ortasındaki şirin göletin etrafı boyunca uzanan bu park şehirde en keyşfli vakit geçirilebilecek yerlerden biri. Parkın çimleri hava biraz güneşli olunca güneşlenmeye çıkan yüzlerce insanla doluyor. Parkın çevresinde müzeler, sanat galerileri ve kafeler var. Buradan şehri çevreleyen yamaçlara doğru bakarsanız görülebilecek dağ manzaraları da harika.

IMG_6944

KODE – Munch ve Diğerleri

Bergen’in en güzel müze ve galeri kompleksi Byparken çevresinde, 1, 2, 3 şeklinde numaralanarak farklı tür sanat akımları ve dönemlerine ayrılmış KODE galerileri. Birisinde aldığınız bilet diğer tümünde geçerli. İlgilendiğiniz tür ve zevkinize göre istediklerinizi gezebilir, Münch’ün Bergen’de muhafaza edilebilen bazı eserlerini de görebilirsiniz. Galerilerin çevresinde güzel cafeler de var.

IMG_6945

Norveç Fyordları ve Fyord Gezileri

Norveç’e, özellikle de Bergen’e gelince yapılabilecek en keyifli şeylerden biri en az bir gününüzü Norveç’in meşhur fyordlarını gezmeye ayırmak. Bergen de konum ve doğası itibarıyla Norveç’in doğal güzellik olarak en etkileyici bazı fyordlarına ulaşmak için en ideal noktalardan biri. Şehrin etrafında, yakın ve uzak pek çok fyord rotası arasından zaman ve bütçenize göre birini seçebilirsiniz. Fyord turları turistler arasında da çok popüler. Bu nedenle mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Biz aynı gün içinde gidip gelebileceğimiz ama yine de doğal güzellik ve manazaralar açısından etkileyici olan Mostraumen-Osteroy fyordları rotasını yaptık.

IMG_7030

Fyord (Norveççesi: Fyord) denizin dik, sarp yamaçlar, dağlar ve kayalıklar arasında uzanarak yaptığı girintilere verilen isim.  Fyordlar doğal güzellik ve manzara açısından çok etkileyici. Yer şekillerinimn sürekli değişmesi yanında, su yollarının kıvrımlar yaparak incelip daralması yol boyunca muhteşem manzaralar yaratıyor.

IMG_7269

IMG_7162

Fyordlar boyunca sadece denizden ulaşılabilen, yani kara ulaşımı olmayan pek çok balıkçı köyü görebilirsiniz.

IMG_7365

IMG_7118

Mostraumen-Osteroy rotasında Avrupa’da gördüklerimiz arasında en büyüklerinden ve etkileyicilerinden olan pek çok şelale gördük.

IMG_7244

Bergen’e Tepeden Bakmak: Fløien  ve Fløibanen

Bergen’den raylı sistem ile kolayca ulaşılabilen bu minik dağ köyü Bergen’in denizle iç içe harika kuşbakışı manzarasını izlemek için en iyi nokta. Dağ köyü dedik ama burası 100 yıl önce raylı sistemin kurulmasıyla Bergenlilerin sık gittikleri bir sayfiye mahallesine dönüşmüş. Manzaranın bulunduğu tepede raylı sistem istasyonu yanında, kafeler ve restoranlar var. Bölge orman yürüyüşü yapmak için de uygun.

IMG_7461

Bergen ve Balıkçılık

Dünyaca meşhur Norveç balıkçılığının kalbinin attığı bölgelerden biri de Norveç’in okyanusa açıla kapılarından biri olan Bergen kenti. Burada Akdeniz bölgesinde bulmanın zor olduğu büyük yağlı ve lezzetli okyanus balıklarının ve devasa kabuklu deniz ürünlerinin en tazelerini bulmak mümkün. Balıkları tutanlar çoğunlukla Norveçliler olsa da, şehirdeki balıkçım tezgahlarının ve balık lokantalarının çoğu hem balıkçılığa hakim olan hem de ekonomik kriz sonrası Avrupa’da daha iyi para kazanabilecek yerlerin yolunu tutan İspanyolların elinde.

IMG_6789

IMG_6878

Balık Yemekleri ve Batı Norveç Mutfağı

Tabi ki deniz ürünlerinin baskın olduğu Batı Norveç mutfağında, balıktan, özellikle de somon ve morina balığından yapılan herşeyi bulabilirsiniz. Norveç somonunun tadına varmak için somonu füme, az pişmiş veya çiğ olarak yemenizi öneririz. Burada yenen somonun kalitesi öyle iyi ki Avrupa’nın diğer bölgelerine ikinci kalite ürünleri ihraç ettikleri izlenimine kapıldık.

IMG_7342

Av Etleri

Ormanlar ve dağlarla kaplı Norveçte av hayvanları ve av hayvanı etinden yapılan yemekler de çok popüler. Özellikle geyik eti, sosisten, yahniye ve köfteye kadar herşeyde bolca kullanılıyor ve seviliyor. Sokak tezgahlarında bile geyik etinden yapılmış atıştırmalıklar bulunabilir.

IMG_7330

Balık Keki

Bergen ve Batı Norveç mutfağının sevilen yerel yemeklerinden. Gün boyunca her zaman fast food ve atıştırmalık olarak yenebiliyor. Un, süt ve yoğurularak hamur haline getirilmiş farklı balıkların etleri kullanılarak yapılıyor. Tadı ilk anda biraz değişik gelebilir ama alışınca oldukça lezzetli sayılır.

fckk

Balık Keki İçin: Søstrene Hagelin

Hagelin Kardeşler Bergen’lilerin ayaküstü balık keki yemek için en çok tercih ettikleri adres. Burada balık kekinin farklı balıklardan ve farklı baharatlar katılarak yapılan türlerini bulabilirsiniz.

IMG_7513

Balık Restoranları: Fjellskål

Eski liman ve balık pazarının hemen yanında turistik ve fiyatları epey tuzlu olsa taze ve lezzetli balık bulabileceğiniz epey balık restoranı var. Bu mekan bunlardan biri. Deniz ürünlerinin tümü dev akvaryumlarda canlı muhafaza ediliyor. Balık çorbaları ve isli yılan balıkları gerçekten güzel.

IMG_6891

En Hasından Batı Norveç Mutfağı: Pingvinen

Bergenlilerin çok sevdikleri, nispeten hesaplı ve fazla turistik olmayan bir yerde orijinal Norveç yemeklerini büyük ve doyurucu porsiyonlarda yemek için ideal mekan burası. Pingvinen gittiklerimiz arasında bizim Bergen’de en çok sevdiğimiz yeme mekanı oldu. Burası restorandan çok, iyi ve çeşitli yemekler yapan bir gastropub.  Yemekleri kadar bira çeşitleri de zengin ve lezzetli.

IMG_7538

Matbørsen

Burası eskiden şehrin kapalı et ve gıda pazarı iken bugün restorana dönüşmüş olan tarihi bir bina. Mekan büyük ve ferah. Duvarlardaki resimler ve balıkçı tasvirleri çok güzel. Burada isterseniz somon, balık çorbası gibi Norveç yemeklerini isterseniz ise burger gibi daha standart yemekleri yiyebilirsiniz.

IMG_7343

Lysverket

Şehrin havuzlu büyük parkının hemen yanındaki bu çok popüler İskandinav restoranı ve kültür merkezi Michelin rehberine de girmiş. Genellikle çok popüler olan mekanda akşam yemeklerinde yer bulmak için mutlaka rezervasyon gerekiyor.

bergenn

Kjøttbasaren

Tarihi bir liman binasının restorana dönüşmesiyle açılan bu mekan, hem denize hem de tarihi şehir merkezine yakın. Balık ve diğer Norveç yemekleri var.

klott

Kahve Kültürü: Kaffemisjonen

Oslo’da ve tüm Norveçte olduğu gibi Bergen’de de kahveciler bol ve kahve kaliteli. Bergen’deki yeni tip kahvecilerin en iyilerinden biri Kaffemisjonen. Mekanın lokasyonu limana ve tarihi şehir merkezine çok yakın. Kahvelerde kullanılan çekirdekler taze ve lezzetli.

IMG_7394

Cafe Opera

Burası şehir merkezinde, tarihi ve küçük bir kahve evi. Hem kekleri hem kahveleri güzel. Mekan Bergen’liler arasında öğklen yemekleri için oldukça popüler.

opree

Kahvaltı İçin: Krok og Krinkel

Bergen’de kahvaltı mekanı olarak tereddütsüz önerebileceğimiz küçük, şirin bir kafe. Sahibi bir ara sokakta keyfine göre huzur dolu bir mekan yaratmış. Servis tabaklarından kullanılan malzemelere kadar herşey ince ince düşünülmüş. Sadece yemek için değil çalışmak veya dinlenmek için de harika bir mekan.

IMG_7377

Yorum bırakın