Oslo: Mavi, Yeşil ve Beyaz

Birçok araştırmaya gore Avrupa’nın en pahalı kenti olan Oslo, aynı zamanda dünyanın İnsani Gelişmişlik Endeksi ve Hayat Kalitesi en yüksek kenti. Avrupa Birliğine katılmayı yıllardır ellerinin tersiyle iten Norveçliler kuzeyde petrol, balıkçılık ve ağır sanayinin de yardımıyla dünyanın ekonomisi en sarsılmaz refah devletlerinden birini yaratmışlar. Norveçlilerin ataları Vikingler’in izlerini köşe bucak sürebileceğiniz Oslo, Münch ve Ibsen gibi ressam ve edebiyatçıların da memleketi. Balık ve av eti ağırlıklı mutfakları ise mutlaka denemeye değer.

IMG_6239

Oslo nüfus olarak birçok Avrupa başkentine  göre küçük olsa da, kapladığı alan olarak hiç de öyle değil. Her ne kadar şehrin tarihi merkezi ve liman bölgesi küçük olsa da şehrin denizle ulaşılabilen farklı bölgelerine gitmek için kara veya denizden toplu taşıma kullanmak akıllıca.

IMG_6342

Eski Liman Bölgesi

Birçok İskandinav şehrinde olduğu gibi şehrin en tarihi yerlerinden biri eski liman ve iskelelerin olduğu minik bölge. Bir çok kafe ve restoranın da olduğu bu bölgede, yan yana sıralanan iskelelerden karşı kıyılara geçmek için feribotlar ve tekneler de bulmak mümkün.

IMG_5835

Aker Brygge

Eski  limanın hemen devamında başlayan bu bölge son yıllarda tamamlanan mimari harikası anıtlar ve modern yapılarla dolu. Bu bölgenin dönüşmesi sonrası burada yapılan birbirinden güzel apartmanların hepsi mimari açıdan nitelikli ve karakterli. Denizle tamamen iç içe olan bu bölgede kafeler, restoranlar, butikler, galeriler ve müzeler bol.

IMG_5905

Bazı Norveçliler, Norveç’te arabadan çok tekne olduğunu hatta şakayla karışık bir Norveçlinin arabası olmasa da teknesinin mutlaka olması gerektiğini söylüyorlar. Aker Brygge boyunca demir atmış binlerce küçük tekneyi ve yatı görünce Norveçlilerin denizle nasıl iç içe oldukları anlaşılıyor.

IMG_6191

Tjuvholmen

Aker Brygge’den, bugün artık şehre köprülerle bağlanmış minik adaya doğru yürüyünce Tjuvholmen bölgesine ulaşıyorsunuz. Burası eskiden hırsızların idam edildiği minik bir ada iken bugün şehrin en şık evlerinin ve kafelerinin bulunduğu bir mahalleye dönüşmüş.

IMG_5913

Astrup Fearnley Museet

Burası Tjuvholmen bölgesinin sonunda denize doğru uzanan tasarım harikası bir modern sanatlar müzesi ve galeri. Damien Hirst eserlerinin de olduğu güzel bir koleksiyonları var. Müzenin önünde kendi minik bir plajı da olması ayrı bir güzellik.

IMG_5845

Mathallen

Oslo’da her tür yerel ürün ve yiyeceği bulabileceğiniz, meşhur kapalı yemek pazarı. Burada Norveç’im alemeti farikası isleme somonlardan, av hayvanı etinden yapılan sosis ve sucuklara kadar aklınıza ne gelirse şık ve canlı bir ortamda deneyebilirsiniz.

IMG_6062

Grünerløkka

Oslo’nun yerlileri ve Oslo’da yaşayan yabancıların vakit geçirmeyi en çok sevdikleri mahalle. Renkli tarihi evlerle dolu sokakları, büyük parkları ve turistik olmayan kafe ve restoranlarıyla gerçekten çok şirin bir mahalle. Diğer bir güzel yanı şehrin tarihi merkezinin kalabalık ve gürültüsünden uzak olup hala kendi içinde canlı ve hareketli olması. Burada tüm bir günü bile keyifle geçirilebilir.

IMG_6035

Radhusplassen

Tarihi belediye sarayı ve çevresindeki bölge. Eğer görme fırsatı bulabilirseniz belediye sarayının içi de müzeleri aratmayacak duvar resimleri ve süslemelerle dolu. Bunların çoğunun klasik değil yirmiler ve otuzlar tarzı yapılmış olması buraya kendine has bir hava veriyor. Şehrin ana caddelerinin birleştiği bir noktada bulunan belediye sarayı bölgesinin çevresi de Oslo’da havanın güzel olduğu ender zamanlarda oturulabilecek bahçeli kafe ve restoranlarla dolu.

IMG_5950

Stortinget

Parlemento binasını çevreleyen parklar ve cıvıl cıvıl alışveriş caddeleri ile dolu merkezi ve güzel bir bölge.

IMG_6473

Denizin Karşı Yakası: Bygdøy Bölgesi

Burası şehrin karşı (kuzey) yakasında, en az şehrin kendisi kadar büyük ve güzel bir mahalle. Oslo merkezinden kalkan tekne ve vapurlarla kolaylıkla gidilebilen bu bölgede sayfiye evleri, plajlar, yat limanları ve şehrin en güzel müzeleri var.

IMG_6189

Norsk Folkemuseum

Bygdøy’da Avrupa’da gördüğümüz müzelerin en güzellerinden olan Norveç Halk Tarihi müzesi de var. Buraya müze değil müze mahalle demek aslında daha doğru olur. Bu müzede Norveç’in farklı bölgelerinden ahşap evlerin örnekleri (yüzlercesi) birebir aynı halleri ile sökülerek koruma altına alınmış. Ormanlar ve atların koşturduğu çayırlar arasında tam bir köy ortamında gezerek tarihi Norveç’i neredeyse aynı eski hali ile görme fırsatı buluyorsunuz. Öyle ki bakkallar ve eczaneler bile yüzyıl başında oldukları halleriyle içindeki ürünler ile beraber birebir önünüzde duruyor. 1-2 saat içinde gezip çıkarız dediğimiz bu müzede yarım günden fazla zaman geçirdik.

IMG_6228

Viking Ship Museum

1000 yıllık eski Viking gemilerini görebileceğiniz müze de yine Bygdøy mahallesinde.

vkng

Nydalen

Şehrin kuzeyindeki genellikle üniversitelerin bulunduğu Nydalen bölgesi eskiden sanayi bölgesi iken bugün dönüşüp Oslo’nun mahallelerinden biri olmuş.

nyd

Nasjonalgalleriet ve Munch Muzesi

Norveç ve İskandinav sanatından güzel örnekler görmek isteyenler bu iki müzeye uğrayabilirler. Özellikle Nasjonalgalleriet’in koleksiyonu oldukça zengin. Norveç’in yetiştirdiği en büyük ressamlardan olup Çığlık tablosuyla tanınan Munch’ün eserlerini görmek isteyenler ise Munch Müzesinde hayal kırıklığına uğrayabilirler, çünkü Munch’ün eserleri Norveç’in ve dünyanın farklı müzelerine dağılmış durumda olduğu için Munch müzesinde sanatçının fazla resmi yok. Bu arada Çığlık tablosu ve Munch’ün sevilen diğer bir çok eseri zaten Nasjonalgalleriet’de.

IMG_6452

Oslo’da Hayat

Oslo birçok sıralamaya göre Avrupa’nın en pahalı kenti. Kendileri şehri çekici kılmak için her na kadar bunun aslında o kadar da doğru olmadığını gösteren kanıtlar sunmaya meraklı olsa da Norveç dışından gelen biri bu pahalılığı hemen hissedebilir. İspanya, İtalya gibi ülkelerde kallavi bir akşam yemeği yiyip bir şişe şarap açabileceğiniz fiyata Norveç’te mütevazi iki üç sandviçle ancak öğlen yemeği yenebiliyor. Tabi ki Norveçlilerin gelir düzeyi de buna göre. Tam da bu nedenle soğuk havasına rağmen Norveç Avrupa ve Dünyanın her yerinden pek çok göçmen için çekim merkezi olmuş.

IMG_6371

Oslo’da Balık Kültürü ve Yeme İçme

Norveç’in taze balık ağırlıklı mutfağı balık severler için gayet çekici olabilir. Balık türleri ve hazırlama/pişirme şekilleri Türkiye’de alıştığınızdan farklı olabilir ama bu kadar taze ve güzel balığı bulmuşken bunu lezzet keşfi için bir fırsata çevirmenizi öneririz.  Yalnız balığa “abi bu balık, balık kokuyor” şeklinde yaklaşanlar Norveç mutfağını sevmeyebilir, onu söyleyelim. Özellikle somon ve morina gibi büyük ve yağlı balıkların ve kabuklu deniz ürünlerinin en güzellerini bulabileceğiniz Norveç mutfağı, balığın tadını korumak ve zenginleştirmek için isleme, tuzlama, kurutma ve çiğ hazırlama gibi çok farklı yöntemler kullanıyor. Şehirde iyi balık yemek için çok mekan var.

fish

Fiskeriet

Burası sadece Norveç’te değil tüm gezilerimiz içinde en lezzetli balıkları yediğimiz birkaç mekandan biriydi. Fiskeriet bir balık restoranı değil. Dışarıya atılmış iki üç masa ve iç mekanda bara sıralanmış birkaç yüksek sandalyeden başka oturacak yer olmayan bir balıkçı. Mekan Norveçliler arasında muazzam bir şöhrete sahip. Çünkü sattıkları balıklar çok taze ve lezzetli. Buranın fish & chips’ini tattıktan sonra başka bir yerde fish & chips yemek istemeyebilirsiniz. Tabi ki olay sadece bundan ibaret değil. Mekanın balık çorbası, isleme somonları, istakozları ve diğer kabuklu deniz ürünleri de muazzam lezzette.

IMG_6383

Vulkan Fisk

Sevilen bir balık lokantası. Özellikle öğlen yemeklerinde tercih ediliyor.

wfsk

Trattoria Popolare/ Schouskjelleren Mikrobryggeri

Balık ve diğer Norveç yemeklerine ara vermek isteyenler için çok sevilen bir İtalyan restoranı. Mekanın lokasyonu yanında iç mekan süslemeleri ve duvar resimleri de güzel. Hemen yanlarında bulunan ve ortak çalıştıkları küçük bira üreticisinin taze biralarını da içebilirsiniz.

popol

Norveç ve Kahve Kültürü

Norveçliler, Finliler ile bürlikte dünyanın en çok kahve tüketen halkı. Kişi başı yılda 7 kilo kahvenin tüketildiği Norveç’te kahvenin tadı ve kalitesi Norveçliler için çok önemli. Tam da bu nedenle Oslo’da Avrupa’da kahve yarışmalarında ödülleri olan birçok üçüncü dalga veya klasik kahveci var. Kahveyi hem hazırlama hem de sunmada Norveçliler çok başarılılar.

sprrstwk

Kahvede Dünya Şampiyonu: Tim Wendelboe

Oslo’nun birbirinden güzel kahvecilerinden birini denemek için ideal mekan. Dünya barista ve tat/tadım şampiyonlukları var. Küçük bir mekan. Hem soğuk, hem sıcak kahveleri çok başarılı. Cortado ve Flat White türlerini özellikle tavsiye ederiz.

IMG_6043

Küçük Bira Üreticileri

Butik bira üreticiliği Norveç’te Avrupa’nın bir çok ülkesine göre çok fazla gelişmiş. Norveç’te küçük üreticilerin ürettiği yüzlerce hatta binlerce bira türü denenebilir. İngiliz-Amerikan tipi ale ve IPA çeşitlerinden, İrlanda tipi stout’lara ve buğday biralarına kadar aklınıza ne gelirse çok şık ve çekici şişelerde bulabilirsiniz. Fiyatların Norveç fiyatları olduğunu unutmayın.

IMG_6392

Amundsen Bryggeri & Spiseri

Şehrin merkezinde yüzlerce çeşit ilginç biralardan tadabileceğiniz yerlerden birisi Amundsen Biraevi. Mekan merkezi konumu nedeniyle akşam saatlerinde tıklım tıklım dolu. Burası sadece bira için değil yemek yemek için de tercih edilebilir.

amundsss

Crowbar & Bryggeri

Kendi taze biralarını üreten, geniş ferah ve çok sevilen bir biraevi. Konsept Amundsen’e göre epey farklı, daha modern ve rahat. Çeşit nispetan az olsa da orijinal, özenle seçilmiş ve taze biralar var. Mekan çok geniş ve büyük olduğu için her zaman ferah ve oturulabilir.

IMG_6496

Blå

Burası Grünerlokka mahallesinde Oslo’nun yerlisi gençler arasında çok popüler, bahçeli bir mekan. Rengarenk bahçesinde tahta masalarda oturup ağaçlar ve köprülerimn altında akan derelerin manzarası ise Grünerlokka’nın keyfini çıkarabilirsiniz.

IMG_6100

IMG_6126

Mir

Canlı müzik için güzel bir mekan. Mekanın ismi Rusça “barış” kelimesinden geliyor. Dışarıdan pek de bilinmek istemeyen mekan büyük ağaçlarla kaplı muhteşem bir avlunun hemen yanındaki gayet gösterişsiz ve tabelası bile olmayan binanın içinde gizli.

IMG_6149

Kulturhuset

Şehrin en merkezi yerinde hem bir canlı müzik, performans merkezi, hem de müzik mağazası ve kafe/bar olarak kullanılan büyük ve keyifli bir mekan. Mekan çok büyük ve farklı bölümleri var. Hem gündüz hem gece saatlerinde Oslo’lular arasında çok popüler.

IMG_6366

Yorum bırakın