Yasak Şehirden Çin Seddine: Pekin

Pekin hem yayıldığı alan hem de gezip görecek şeylerin çokluğu ile birkaç günde gezilemeyecek kadar büyük. 20 küsur milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesinin başkenti olduğunu akılda tutmak Pekin’i gezerken daha gerçekçi ve mütevazi planlar yapmak için faydalı olabilir. Çin’in farklı bölgelerinden mutfak ve kültürlerin neredeyse tümünü görebileceğiniz Pekin bu anlamda tam bir Asya metropolü ama hala daha batılı ve modern olan Şangay’a göre hala klasik Çin’in temsilcisi sayılır.

IMG_8459

Kuzeydeki başkent anlamına gelen Pekin (Çincesi: Beijing) hem Son İmparator gibi filmlerden hatırlayacağınız Çin hanedanlarına hem de devrim sonrası modern Çin Halk Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmış. Bu anlamda Pekin’de birbirinden etkileyici saray ve tapınaklardan, Mao Ze Dung ve Çin Devrimini hatırlatan devasa yapılara kadar görecek çok fazla şey var.

IMG_8127

Çin devrimi önderlerinin resimlerinin bulunduğu bir restoran.

IMG_8723

Çin’in iki büyük şehri Pekin ve Şangay birbirlerinden o kadar farklı ki, neredeyse iki farklı ülkeye geldiğinizi düşünebilirsiniz. Şangay ne kadar batı ve avrupa etkisinde bir iş ve ekonomi merkezi ise Pekin de benzer nüfusa sahip olmasına rağmen birçok yönüyle klasik Çin’in temsilcisi olarak kalmış. İki şehrin mimarisi, insanları, yemekleri, kültürü, yaşam tarzı epey farklı. Bunları ara ara yazacağız.

IMG_7841

Yasak Şehir

Pekin’e gelince ilk görülecek yerlerden biri Yasak Şehir. Qing hanedanından Çin imparatorlarının kışlık sarayı olan Yasak şehir o kadar büyük ki buraya saraydan ziyade şehir demekte gerçekten haklılar. Yasak Şehri bir başından bir başına, çoğu yerini atlayarak şöyle hızlıca bir gezmek bile saatler sürüyor. Ona göre ve bunu bilerek zaman ayırmakta fayda var.

IMG_7946

IMG_7942

Yasak şehrin birbiri ardına açılan avluları gerçekten etkileyici. Bertolucci’nin çekildiği sene bütün Oscar’ları toplayan filmi Son İmparator, Yasak Şehir’i merak edenlere epey iyi fikir verebilir. Yasak Şehir’deki tüm bina, köşk ve bahçelerin kendi ilginç isimleri var.

IMG_7973

IMG_8071

Tian’anmen Meydanı

Otuzdan fazla ülkeyi gezip dolaşmış bizim için bile hayatımızda gördüğümüz en büyük ve etkileyici meydanlardan biriydi. Zaten Pekin’de hem yapılar hem alanlarda büyüklük sürekli hissedilen ve belki de hissettirilmeye çalışılan birşey. Meydan o kadar büyük ki ilk gidişimizde meydanda göremediğimiz birçok şeyi farklı defalar araçla meydanın yakınından geçerken farkettik.

IMG_8147

Çin ile ilgili program ve haberlerde hep kullanılan görüntüsü ile herkes Tian’anmen meydanını öyle veya böyle duymuştur. Bu devasa meydan Yasak Şehir’in girişinden başlayıp, Kahramanlar Anıtı ve Mao Zedung’un mezarı gibi ziyaretçiler için ünlü yapıları da içine alıyor. Çin Milli Müzesi ve Çin devletinin tören ve seremonilerde kullandığı Great Hall of People da bu meydanda.

IMG_8172

Hutonglar

Pekin ve Kuzey Çin’e has dar sokaklar ve Çin tipi tek katlı avlu bahçeli evlerden oluşan kendine has tarihi mahallelere Hutong deniyor. Birkaç yüzyıl önce Pekin’in günlük hayatının geçtiği ve tarihi filmlerde hatırlayabileceğiniz Hutong mahallelerinden geriye kalabilenler bugün koruma altında.

IMG_7831

Biz de Pekin seyahatimizde 1700’lerden kalma avlulu bir Hutong evinde kalmayı tercih ettik. Taş avluları, tahtalı birbirine geçme kapıları ve resimlerle süslenmiş duvarları ile Hutong evleri ve mahalleleri kalmasanız bile vakit geçirmeniz gereken yerler.

htng

IMG_8481

Bazı Hutong’lar devlet ofisi veya galeri olarak kullanılıyor.

IMG_7813

Davul ve Çan Kuleleri

Çin’de eskiden müzik ve zamanı duyurma amacı ile kullanılan bu kuleler, her tarihi Çin şehrinde mutlaka var. Tarihi bir Hutong bölgesinin içinde ve güzel bir meydanın iki ucunda yer alan Davul ve Çan kuleleri hem mimari olarak güzel yapılar hem de çevrede yapılacak bir Hutong turu için başlangıç noktası olarak alabileceğiniz bir noktadalar.

drmtw

Çin Seddi

Çin’in kuzeyini boydan boya kateden ve uzaydan görülebilen 8000 küsur kilometrelik Çin Seddi birkaç yerden Pekin’e teğet geçiyor denebilir. Tabi teğet geçme dediysek mesafeleri Çin standartlarında düşünmek gerek. Yine de Çin Seddi’nin ziyarete açık ve Pekin’e yakın noktalarına gitmek için bir bir-buçuk saatlik bir araba yolculuğu yapmak gerekiyor. Tabi ki Çin Seddi’ni görmenin yolculuğa kesinlikle değiyor.

IMG_8380

Çin Seddi’nin ziyarete açık olan Badaling, Mutinyau, Simatai, Jinshanling gibi farklı bölümleri var. Bunlar birbirinden tamamen farklı bölgeler. Hangisine gitmek istediğinizi önceden iyi araştırmanızı öneririz. Bunların bazıları daha kolay bir yürüyüş parkuru ve daha fazla fasiliteye sahip olduğu halde daha turistik ve daha kalabalık, bazıları ise daha bakir ve dik. Kondisyon durumunuza, çocuklu olup olmamanıza ve ne görmek istediğinize göre hangi bölgeye gideceğinizi seçebilirsiniz.

IMG_8287

Biz çocukla gezmek için çok tehlikeli ve sarp olmayan ama yine de Badaling bölgesi gibi çok kalabalık ve turistik olmayan, nispeten sakin Mutinyau duvarına gittik. Tabi ki gittiğiniz yerde kalacaksınız diye birşey yok, kendinize ve kondisyonunuza güveniyorsanız duvarı takip ederek saatlerce ve kilometrelerce yürüyebilirsiniz – ki bunu yapanlar da epey var.

IMG_8318

Summer Palace – Yazlık Saray

Çin Seddinden dönüş yolunda, eğer kuzeybatı yönünden Pekin’e dönüyorsanız yine muhteşem bir bahçenin ortasında ve bir gölün çevresinde yayılan yazlık sarayı da görmeyi ihmal etmeyin. Tabi ki bahçe dediğimize bakmayın, söz konusu alan neredeyse bir şehir büyüklüğünde ve sadece Yazlık Saray bölgesi bile sabahtan akşama bir gününüzü alabilecek büyüklükte.

IMG_8443

Yazlık Saray ve içindeki bahçeler Opium Savaşları (Afyon Savaşları) sonrasında İngilizler ve Fransızlar tarafından yakılıp yıkılsa da 19. Yüzyılda tekrar yapılmış. Saray ve ona bağlı bahçe ve yapılar muhteşem güzellikteki Kunming gölünün etrafında sıralanıyor.

IMG_8515

Mahalleler – Dong Cheng

Pekin o kadar büyük ki birkaç gün veya haftalığına oradaysanız zaten çoğu mahallesini görmeye bile vaktiniz olmayacak. Şehir haritasında birbirine çok yakın görünen ve 5 dakikada gidilir dediğiniz mesafelerin trafikte 1 saat sürdüğünü görünce şaşırabilirsiniz. Tarihi yapı ve eski mahallelerin çoğu Dongcheng semtinde. Zaten Dongcheng mahallesi içinde bile bir yerden bir yere gitmek için bazen bir saat vakit harcamak gerekebiliyor.

IMG_8627

Nanluogu Geçidi ve Ara Sokakları

Burası Pekin’in en tarihi Hutong mahallerinin birinin içinde boylu boyunca uzanan canlı ve hareketli bir bölge. Hutong bölgelerinin çoğunda yemek, içmek için yer bulmak veya yürümek sorun olabilir. Burası daha çok yerli turistlerin, yani Çinlilerin vakit geçirmesi için güzelleştirilniş bir bölge. Yüzlerce cafe, lokanta, tatlıcı, bar ve butik sağlı sollu uzanıyor. Özel günlerde çok kalabalık olsa da dolaşmak için güzel bir yer. Müze veya cafe haline getirilmiş bazı Hutong evlerinin içi de gezilebilir.

IMG_8209

Dashilar Mahallesi

Pekin’in eski dar sokaklı alışveriş mahallelerinin günümüze ulaşmış hali olan Dashilar bölgesi Pekin’de bir Eminönü veya Kemeraltı Çarşısı tadı yaşamak isteyenlere keyifli gelebilir. Burada genellikle çay, ipek, takı, tatlı ve yiyecek satan eski dükkanlar var. Günün her saati aşırı kalabalık ve canlı.

IMG_8626

Wangfujing Alışveriş Caddesi

Burası şu ana kadar anlattığımız klasik ve tarihi Pekin’den biraz farklı bir yer. Aslında Beşinci Cadde Newyork için veya Oxford Caddesi Londra için neyse Wangfujing de Pekin için o diyebiliriz. Burası ışıklandırılmış devasa binalarda her tür markanın bulunabildiği ve günün her saati kalabalık olan Pekin’in bir numaralı alışveriş caddesi.

IMG_8274

Wangfujing caddesinin yan caddelerinden birinde aklınıza gelecek her tür sokak yemeği, atıştırmalığı bulabileceğiniz Food Street’e göz atabilirsiniz. Burada Çin ve yemek denince bazılarının aklına ilk gelen şey olan böcek ve akrepler bile bulunabilir. Yani herkese gelmeyebilir.

IMG_8247

Wudaokou Mahallesi

Üniversite bölgesi olarak da bilinen bu mahalle Pekin’in tarihi yapılarının bulunduğu eski tarihi merkeze biraz uzak. Yine de üniversite öğrencilerinin ve gençlerin çokluğu ile kafe ve restoranlar açısından oldukça verimli bir mahalle. Koreli öğrencilerin çoğunun da bu mahallede yaşaması nedeniyle Pekin’in Kore restoranlarının çoğu burada.

wdk

National Art Museum of China

Pekin’de birçok büyük müze var kısıtlı zamanda bunları görmek mümkün değil. Biz tercihimizi daha çok modern dönem eserlerinin ve sürekli yenilenen sergilerin olduğu National Art Museum için kullandık. Burada 20. yüzyıl Çin sanatından güzel örnekler var. Bizim asıl keyif aldığımız sergiler, önceden de ilgimizi çeken Çin Propaganda Posterleri sergisi ve erken dönem Çin çizgi roman sanatı ile ilgili başka bir sergi gibi yerde görmemizin zor olduğu iki harika sergiydi. Konuya meraklı olanlar burada bizce pişman olmaz.

IMG_8915

Oriental Plaza

Pekin’e gelmişken bir AVM de görelim diyenlere (ki Pekin’de yüzlerce var) bir özelliği olması anlamında burayı önerebiliriz. Oriental Plaza yapıldığında dünyanın en büyük AVM’siymiş. Şu an iki numara deniyor. Meraklıları sevebilir. Önündeki merdivenler fütüristik ve gerçekten estetik.

IMG_8786

Lama Tapınağı

Pekin’e gelince bizce mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Bu bölgenin en büyük Tibet-Budist tapınağı. Yazıtların tümü Tibet alfabesinde. Çok eskilere giden bir tarihi var. İçeride dünyadaki en büyük Buda heykeli olduğu söylenen devasa Buda ve  Tayland, Burma, Nepal gibi çevre ülkelerden gelip burada ibadet eden ve tütsüler yakan budistler görülebilir.

IMG_9023

YEME İÇME

Çin’e gelenlere Çin mutfağı ve yemekleri ile ilgili önce şunları kısaca hatırlatalım. Bir kere bizim için Pekin ve Çin yeme içme açısından tam bir cennetti. Yüzlerce, hatta binlerce bilmediğimiz farklı yemek arasından yeni lezzetler keşfetmek çok güzel ve maceralı .

IMG_8218

(1) Yalnız damak tadı Türk yemeklerine alışık olan (veya Avrupa mutfağı diyelim) veya yemeklerde sadece belli malzemelerin kullanılmasını tercih edenler, bu konuda hassas olanlar Çin yemeklerinden hazzetmeyebilirler. Bu konuda kendinizi zorlamak veya batı tipi yerleri tercih etmek size kalmış.

(2) Çin’e henüz yeni geliyorsanız ve ben Çin yemeği zaten severim diyorsanız ise haberler güzel – çünkü Çin’deki Çin yemekleri hem lezzet hem de çeşit açısından batıda Çin restoranlarında veya Çin mahallelerinde yiyeceğiniz yemeklerden kat kat güzel. Bu zaten Çinlilerden çokça duyduğumuz birşeydi.

(3) Yine Çin ve uzakdoğu mutfağı sevenlere bir diğer güzel haber ise bizim Çin’de farkettiğimiz –“Çin Restoranı”- diye birşeyin aslında batılılara Çin yemekleri yedirmek için yapılmış basit bir konsept olduğu idi. Çin’de Çin lokantasından ziyade farklı bölge, yöre, kültür ve etnik azınlıkların mutfaklarının sunulduğu özelleşmiş yüzlerce çeşit restoran var: Bunların en popülerleri Sichuan ve Yunnan (güney bölgesinden baharatlı ve acılı), Hunnan, Pekin, Shanghai, Hongkong ve Sincan mutfakları.

IMG_8212

Çin mutfağı ile ilgili efsanelerden biri de Çinlilerin sürekli böcek, akrep, köpek gibi şeyler yediği hikayesidir. Tabi ki bunun gerçekle uzaktan yakından alakası yok. Evet Çin’de yerine göre bunlar (da) yeniyor ama bunlar yüzlerce farklı yerek mutfağı ve binlerce yemeği olan Çin’in yemek kültürünün çok ufak bir bölümü ve bunları yiyenler de Çinliler içinde küçük bir grup. Öyle ki bu tip şeyleri merak ediyorsanız bile arayıp bulmanız gerekiyor. Biz iki hafta köşe bucak gezdiğimiz ve hemen her mahallesine girip çıktığımız Pekin ve Şangay’da bu gibi yiyecekler satan en fazla 8-10 yer gördük.

IMG_8255

Pekin Ördeği

Yeme içmeye meraklı olup en azından adını duymuş olmayan herhalde yoktur. Pekin gerçekten bölgeye özgü, fırında nar gibi kızartılarak yapılan ördeği ile ünlü. Bu işin ehli olan yerler ördeği o kadar güzel yapıyorlar ki tavuk ve kanatlı hayvan eti sevmeyenlerin bile denemesini öneririz. Tavuk ve kanatlı hayvanları koku nedeniyle yiyemeyenler bile tüm rahatsız edici koku ve aromaların gittiği, ve daha çok iyi kalite bir dana etine benzeyen Pekin ördeğini sevebiliyorlar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tabii ki Pekin’de ördek yenebilecek binlerce yer var. Bunların arasında bazıları ise yerek halk arasında epey ün yapmış durumda. Bizim tavsiyemiz iyi semtlerde ama yine Çinlilerin bolca gittiği yerleri denemeniz. Böylece hem lezzet hem de hijyeni garanti etmiş olursunuz.

IMG_9081

Pekin Mutfağı ve Hamur İşleri

Pekin bölgesi Türkiye’deki çiğ börek ve gözlemeyi andıran sebzeli ve etli hamur işleri ile de ünlü. Biz Türk hamur işlerini sevmekle birlikte, Türkiye’de çoğu diğer yemekte olduğu gibi börek ve hamur işlerinde de bir aşırı kurutma ve kuruluk sorunu olduğunu düşünenlerdeniz. Bu nedenle kendi suyu buharlaşmadan içinde bırakılarak ve aşırı pişirmeden hazırlanan Pekin hamur işlerine bayıldık. Uzun zamandır yediğimiz en iyi hamur işlerini ve böreklerini Pekin’de yedik diyebiliriz.

IMG_8761

Dumplingler ve Dou Yi Chu

Daha çok güney Çin ve Kanton bölgesi mutfağıyla birlikte anılsa da her Çin kenti gibi Pekin’in de kendine has ve köklü bir dumpling kültürü var. Az çok Çin restoranlarına gitmiş çoğu yemekseverin favori çin yemeği, yemesi ve alışması kolay, batı damak tadına daha yakın olan ve buharda veya kızartarak hazırlanan içi farklı malzemelerle doldurulan dumpling’lerdir. Bilmeyenler için mantının içine et veya sebze konmuş çok ama çok irisinü düşünmek gözde canlandırmak için faydalı olabilir – kaldı ki kafkaslarda Rus, Çerkes ve Gürcü mutfağında “pierogi” adıyla benzerlerini yemek mümkün.

IMG_7874

İçi sulu bırakılmış soup dumpling’ler bizce Çin mutfağının en büyük güzelliklerinden.

IMG_8222

Pekin’in kendine özel dumplin’i ise buharda hazırlanan karides veya yengeç ile doldurulmuş iri bohça şeklinde hazırlanan dumpling’ler. Dou Yi Chu İngilizce rehberlerde ve internette izi bile olmayacak kadar yabancıların bilmediği ama Pekinlilerin çoğunun bildiği tarihi ve harika bir dumpling restoranı. Buharda harika deniz ürünlü ve kuzu etli dumplingler yaptıkları gibi, Çin’e has pirinç, ceviz ve kırmızı fasulye bazlı tatlıları da taze taze hazırlıyorlar. Tabi ki mekanda kimsenin tek kelime İngilizce bilmediğini hatırlatalım.

IMG_8696

IMG_8686

Ghost Street: Gui Jie veya Hayalet Caddesi

Pekin’de yüzlerce restoranın bir arada bulunduğu ve Pekinlilerin akşamları yemek yemeyi çok sevdikleri bir cadde. Pekinlilerin en favori yemek caddesi diyenler de var. Çin mutfağının farklı bölgelerini temsil eden yüzlerce restoran var ve restoranlar genellikle tıklım tıklım dolu. Biz Çinlilerin sevdiği mekanlardan olan HUDA restorana gittik. Porsiyonlar öyle büyük ve doyurucuydu ki çok aç gitmemize rağmen yemeklerin çoğunu bitiremedik. Bu caddede gelen giden çok bol ve devri daim çok hızlı olduğu için yemeklerin taze olması bölgenin en büyük artılarından.

IMG_9058

IMG_9088

Tianhai Canting

Dashilar bölgesinde yerek halkın çok sevdiği ve namı almış yürümüş eski usül bir Pekin lokantası. Eski tip Pekin yemekleri yapıyorlar.

IMG_8735

Bifengtang

Çin’in farklı bölgelerinden seçme yemekleri temiz ve güzel bir ortamda tadayım, ama yer arayıp bulmaya vaktim yok, zincir de olsa farketmez diyorsanız Bifengtang tam size göre bir yer. Çin’in farklı şehirlerinde şubeleri olan bu ufak zincirde ördekten, noodle çeşitlerine ve et balık yemeklerine kadar Çin mutfağından güzel bir potpori var. Üstelik sunum, temizlik ve lezzet açısından fiyat kalite dengesi çok iyi.

IMG_8180

Rice Noodle: Pirinç Noodle’ı ve Giulin

Çinlilerin en çok yediği yemek ne derseniz,kolay ve doyurucu olması nedeniyle içinde et, sebze ve noodle parçalarının yüzdüğü koca koca çanaklarda yenen pirinç noodle’ı diyebiliriz. Günün her saati, dükkan, okul ve devlet dairelerinin önlerinde ve küçük noodle’cılarda ellerinde kaşık ve çubuklarla noodle’larını yiyen insanlar görebilirsiniz. Giulin pirinç noodle’larıyla ünlü bir bölge. Bu ucuz ve Çinlilerin çok tuttuğu mekanda yerel halka birlikte modifiye edilmemiş onlarca çeşit farklı noodle’ları tadabilirsiniz. Hijyen konusunda ise garanti veremiyorum.

IMG_7865

Macau Taste

Bilenler bilir Macau, Çin’in en güneyinde, yüzyıllarca Portekiz egemenliğinde kalmış, günümüzün ise kumarhane cenneti olan ilginç bir liman kenti. Haliyle Macau’da Portekiz ve Çin mutfakları yüzyıllar boyunca birbirini etkilemiş ve ortaya ilginç, melez bir yemek kültürü çıkmış. Macau Taste işte bu yemekleri yiyebileceğiniz küçük bir zincir. İç tasarımı çok güzel ve karakterli. Çin esintileri taşıyan Portekiz yemekleri (veya tam tersi mi demek lazım) yemek için güzel bir mekan. Ancak Pasteis de Nata bizden geçer not alamadı.

IMG_8752

Her Bölgeden Tadımlık: Food Republic

Çin’in farklı bölgelerinin mutfaklarından azar azar tatmak için önereceğimiz diğer bir yer de burası. Konsept basit: Çin’in belli başlı 20-30 bölgesini temsil eden standlardan keyfinize göre karışık birşeyler yapıyor veya en sevdiğiniz bölgeden sonuna kadar yiyorsunuz. Sichuan, Yunnan, Hunnan, Nanxing, Pekin, Shanghai, Hong Kong ve hatta Japon ve Kore mutfakları mevcut. Tercih sizin.

frp

Pekin Sokak Yemekleri

Bizim gibi yemek konusunda biraz daha maceracı olanlar ve midesine güvenenler ise Pekin’in fazlasıyla zengin sokak yemekleri alemine dalabilirler. Pekin’de ve tüm Çin’de sokak köşelerinde gece ve gündüz tezgahlarla satılan birbirinden ilginç atıştırmalıkları göreceksiniz. Koku ve tatlar ilk başta biraz alışılmadık gelebilir tabi ama deneyip denememek size kalmış.

IMG_7881

Bizim Pekin sokak yemeklerindeki ilk favorimiz gittiğimiz ilk gün herkesin elinde dondurma gibi bir sopaya geçirilmiş hali ile gördüğümüz – bütün halde kızartılarak ve sopaya geçirilerek yenen mürekkep balığı. Genelde o kadar büyük oluyor ki başka birşey almadan doyuveriyorsunuz.

IMG_7867

Pekin sokak yemeklerinde diğer ilginç ve çok popüler bir seçenek ise bol sulu ve kişniş ile birlikte servis edilen işkembe kızartması. Biz sakatatçı olduğumuz için biraz ağır olan kokusu hariç sevdik. Kişniş de seveni için herşeye gerçekten güzel bir aroma veriyor. Not: Herkese gelmeyebilir.

IMG_7884

IMG_8226

Çekirdek Sevgisi

Pekin’de bizi en çok şaşırtan şeylerden biri Çinlilerin, Türkleri yaya bırakan çekirdek çitleme sevgisi oldu. Torba torba ayçekirdeği yeme alışkanlığı Çin’in Pekin dahil bazı bölgelerinde hala çok yaygın. Öyle ki bazı büyük restoranların önünde yemek sonrası kova kova bedava çekirdek ikram edilen, çekirdeklerin topluca çitlenip yere atıldığı büyük çekirdek yeme alanları var.

IMG_9075

ÇİN VE ÇAY

Çinliler de Türkler gibi dünyanın en çok çay içen toplumlarından biri. Bu nedenle hem Pekin’de hem diğer şehirlerde sadece çayın türlerini satan yüzlerce dükkan görürseniz şaşırmayın. Bunların çoğu hem içeriden gelen kokular hem de dekorları ile dolaşması keyifli yerler.

IMG_8609

Biz de hergün mutlaka çay demleyip bardak bardak içmeden duramayacak kadar Türk çayını seviyoruz. Yine de eğer çayın tadı ve alışkanlıklarınız konusunda çok tutucu değilseniz, Çin çayının hem çeşit hem lezzet açısından Türk çayından üstün olduğunu kabul etmeniz zor olmaz. Çin’in çay dükkanlarında siyah çaylar için ayrı bir kat, yeşil çaylar için ayrı bir kat, bu ikisinin arası oolong denen tür için ayrı bir kat ayrıldığını görebilirsiniz şaşırmayın.

IMG_8642

IMG_8613

KAFELER BARLAR

Pekin gibi büyük bir şehirde elbette hem Asya hem Avrupa tarzı binlerce kafe, taverna ve birahane var. Bizim tavsiyemiz burada da çok turistik yerlerden kaçınıp üniversite öğrencileri ve yeme içmeyi seven genç Çinlilerin vakit geçirdiği mekanlara gitmeniz. Bunları kendiniz bulabileceğiniz gibi Çinlilerin sadece Çin’e has Türkiye’de kullanılan Yelp ve Foursquare benzeri uygulamaları var. Binlerce kişi mekanlara yorum bırakıyor. Okuyamasanız bile en azından puanlara bakabilirsiniz.

IMG_9036

Bira Evleri: Great Leap Brewery

Son yıllarda tüm dünyada hızla yayılan butik bira üreticiliği ve artizan biracılık akımının Çin Halk Cumhuriyetine kadar ulaşması bizi şaşırttı açıkçası. 20-30 yıl öncesine kadar pirinç rakısı dışındaki içkileri pek bilmeyen, 3-5 yıl öncesine kadar ise Asya’nın her yerinde bir benzerini içebileceğiniz sıradan lager biralar ile idare eden Çinliler, birbirinden başarılı butik bira üreticileri açmaya başlamışlar. Great Leap bunlar arasında en ünlülerinden biri. Büyük ağaçların altında oturulan minik bir bahçesi olan harika bir mekan. Hem kendi biralarını üretiyor hem de dünyanın farklı bölgelerinden güzel biralar getiriyorlar. Great Leap isminde Mao ve Çin Komünist Partisi’nin tarihteki meşhur “Büyük Atılım” ına gönderme var. Müşterilerin pek azı mevzuyu bilse de bununla ilgili ufak tefek semboller ve resimler görülebilir.

IMG_7855

IMG_7847

Peking Cafe

Nanluogu bölgesinde bizim sevdiğimiz bir cafe. Hem Çin hem Avrupa tipi yemek ve tatlılar var. İçerisi güzel dekore edilmiş ve geniş terasında Çin’in tarihi ve güzel Hutong mahallelerinden birinde gelip geçenleri ve günlük hayatı izleyebilirsiniz.

IMG_7794

Touchwoman Cafe

Lama Budist tapınağına yakın bir ara sokakta çok özel bir mekan. Binlerce eski Çince kitap, oyuncak, eşya vs ile dolu. Çay aromalı kekleri ve çorbaları güzel.

IMG_9034

Bunny Drop

Üniversitelerin bulunduğu Wudaokou mahallesindeki güzel kafelerden biri. Tamamen tavşan ve tavşanlar konsepti ile hazırlanan bu kafe (ki Çin’de hayvan konseptli bu kafeler çok yaygın) öğrenciler arasında popüler. Tatlıları ve çayları güzel.

bdr

Filmlerde Pekin

Hem Çin hem dünya sinemasında Pekin’de geçen veya konusu bir şekilde Pekin’e bağlanan birçok film var. Bunları biraz araştırarak bulmak mümkün tabi ki. Yalnız Pekin ile ilgili bir film izlemek isteyenlere bizim iki önerimiz var. Birincisi Çin’de 1989 yılındaki gençlik ayaklanması döneminde Pekin’de geçen Summer Palace, diğeri ise çekildiği yıl bütün oskarları toplayan ve Çin’in çocuk yaştaki son imparatorunun Yasak Kent’te başlayan hayatını anlatan The Last Emperor. Bunların ikisi de hem hikaye, hem görsellik açısından çok güçlü filmler.

Summer Palace

The Last Emperor

Yorum bırakın