Semadirek: Keçiler ve Şelaleler Arasında

Yunanistan’ın 1500’e yakın adasının yaklaşık 200’ünde yerleşim var. Bu adaların bazıları dünyanın her yerinden bolca turist alan, kitle turizminin fazlaca girdiği yerler. Diğer bir bölümü Yunanistan’a veya Türkiye’ye olan yakınlıkları nedeniyle özellikle yazın çok fazla Yunan veya Türk turist alan adalar. Yine de bu kadar ada bolluğu içinde, Yunanistan’da sakin,gözlerden uzak  ve doğal güzellikleri fazla olan ada arayanlar için hala gidilebilecek adalar var. Semadirek (Samothraki) bunlardan  biri. Gökçeada’nın hemen üzerinde Trakya açıklarında Yunanistan’ın en kıyıda köşede kalmış ve sakin adalarından olan Semadirek sakin, huzurlu ve doğa ile içiçe bir seyahat arayanlar için ideal.

samo

Semadirek adasına Yunanistan’ın Alexandrapolis şehrinden günde bir veya iki defa kalkan feribotlarla ulaşılıyor. Adanın ortasında Trakya’dan bile görülebilen ve Ege’nin en yüksek zirvesi olan Saos dağı ve çevresinde ormanlar, şelaleler ve dağ yolları arasından ulaşılan birkaç tane köy var.

img_3773

img_3855

Semadirek hem plajları, hem de dağ yürüyüşü rotaları ve buz gibi sularında yüzülebilen şelaleleri ile genel geçer Yunan adası profilinin biraz dışında kalıyor. Adayı genellikle kafa dinlemek isteyenler veya doğa ve orman tatili yapmak isteyenler tercih ediyor.

img_4194

Şelaleler: Fonias, Paradisos ve Gria Vathra

Semadirek’i farklı ve özel yapan şeylerden belki birincisi diğer adaların çoğunda olmayan birbirinden güzel şelaleleri. Bu şelalaer Egenin en yüksek zirvesi olan Saos dağı yamaçlarından doğuyor ve yemyeşil ormanların arasından dereler oluşturarak farklı yerlerden denize dökülüyor. Adada çok şelale var ama bunların en çok bilinen ve ziyaret edilen üç tanesi Paradisos, Gria Vathra ve Fonias. İlk ikisine Therma köyünden nispeten kısa sayılabilecek yürüyüşlerle ulaşabilirsiniz. Biraz daha uzakta olan Fonias şelalesine orman içinden 40 dakikalık bir yürüyüşle gidiliyor. Şelalalere vardığınızda gördüğünüz güzelliklerin bu yürüyüşe fazlasıyla değdiğini düşüneceksiniz. Tüm şelalerin suları doğrudan dağdaki kayalık kaynaklardan geldiği için fazlasıyla temiz ve içiliyor. Zaten Samothrakililerin temiz ve bol olmasıyla övündükleri çeşme suyu da temelde bu şelalerin suyu ile aynı kaynaklardan.

img_3961

fonias

Kamaraiotissa

Adaya yanaşan feribot ve teknelerin yolcu bıraktığı ve adanın tek limanının bulunduğu kasaba burası. Nispeten küçük yerleşim. Sahil boyunca sıralanmış birkaç kafe, taverna, bakkal ve eczane dışında şehir denebilecek bir büyüklüğü yok. Chora ve Therma gibi adanın sevilen bölgelerine gitmek için merkez alınabilecek yolların kavşak noktasında bulunan bir yer.

img_4490

Chora

Chora adanın idari başkenti olduğu gibi, tüm Semadirek’in en büyük ve en eğlenceli  yerleşim merkezi.  Burada arnavut kaldırımlı, dar, yokuşlu sokaklar boyunca sıralanmış rengarenk evler, kafeler, butikler ve tavernalar var. Ada sakinlerinin akşamları vakit geçirdikleri yerlerin başında geliyor. Buradaki restoran ve tavernaların tüm kuzey Egeyi tepedn gören manzaları harika. Chora’da yerel pasta, börek ve tatlıları satan çok güzel kahvehane ve pastaneler de var. Bal, kekik gibi yerel ürünler satan dükkanlar da burada bolca bulunabilir.

img_4299

Therma

Adını yakınındaki sıcak su kaynaklarından alan, adanın kuzeyindeki bu şirin kasaba yine çevresindeki harika ormanlar, yürüyüş rotaları ve Samotraki’yi doğa tatili sevenlerin gözünde ünlü yapan şelalelere de ulaşım kolaylığı nedeniyle oldukça popüler. Therma’yı merkez alıp çevredeki şelale ve nehirler boyunca keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Burası çadırda kalmayı seven üniversite gençleri ve alternatif tatil rotaları arayan hippiler arasında da epey revaçta. Çok küçük olan kasabanın merkezi ve çevresindeki müzikli mekanlar geceleri oldukça keyifli.

therma

Profitis Ilias

Burası adanın güney batısında Saos dağı eteklerinde kurulmuş şirin bir dağ köyü. Köy Tasos adasını tepeden gören harika bir manzaraya sahip. Araba il çıkarken basınç ve yükseklik değişiminden kulaklar hafif hafif çınlayabilir.

img_4182

En Güzel Rembetiko: Gria Vathra

Yunanistan’da canlı müzik dinlenecek açık hava tavernası bulmak tabi ki zor değil. Ufak ve sakin bir ada olan Samothraki’de bile böyle birkaç yer var. Yalnız Therma köyünün biraz dışındaki salaş ve şirin Gria Vathra kesinlikle istisnai ve özel bir mekan. Buranın adını müzik ve mekan zevkine güvendiğimiz birkaç Yunan arkadaşımızdan tavsiye olarak duymuştuk. Mekan Therma köyünden şelaleye giden toprak yol üzerinde tahta masalar ve sandalyeleri olan salaş ve şirin bir bahçe. Daha önce epey rembetiko/canlı yunan müziği dinlemiş kişiler olarak da diyebiliriz ki burada yapılan müzik ve çalan müzisyenler normalde bu ada ve bu mekanda olmasını beklemeyeceğiniz kadar iyi. Enstrümanları ve vokali konservatuar kalitesinde ve tüm müzisyenleri okullu olan grup klasik rembetiko parçalarını harika şekilde yorumlarken çoğu Yunan olan misafirleri de eğlendirmeyi biliyor. Biz normalde her gece farklı bir yeri denemeyi sevmemize rağmen buraya iki gece üst üste geldik.

img_8346

img_8345

Kumsallar: Kipoi ve Ammos

Samotraki genellikle kayalık bir ada. Tabi ki buz gibi şelalerde yüzebilmek bu adanın asıl özel ve güzel tarafı. Yine de havlunuzu serip plajda vakit geçirmek isterseniz Kipoi ve Ammos plajların uğrayabilirsiniz. Toplu taşımanın olmadığı bu plajlara giderken altınızda bir araba olmasında fayda var. Plajların güzel tarafı ise adanın kendisi gibi sakin ve temiz olmaları.

img_4157

Yeme İçme

Daha sakin ve daha az turistik bir ada olan Samotraki’de yeme içme de diğer Yunan adalarına göre daha ucuz. Nispeten az restoran ve yeme içme mekanı olmasına rağmen genellikle Yunanistan’ın diğer bölgelerinden müşteri alan bu mekanların lezzet standardı bizce epey yüksek. Tabi ki yine herşey dönüp dolaşıp sizin neyi nasıl yemeyi sevdiğinizde bitiyor. Yani herşeyin birebir alıştığınız gibi yapılmasını isteyen biriyseniz seveceğiniz garantisini veremeyiz. Bizim zevkimize göre ise gittiğimiz yerlerin hemen tümü güzel yemek yapıyordu.

img_8344

Samotraki ve Keçiler

Samotraki bir ada olmasına rağmen, birçok yunan adasının aksine büyük bir dağ, su kaynakları, ormanlar ve engebeli iklime sahip olması nedeniyle adada yüzbinlerce keçi yaşıyor. Balık tabi ki var ama bir insana neredeyse kırk keçi düşünce mutfak da ona göre şekillenmiş. Gittiğimiz tüm lokantalar keçi çevirme, fırında keçi veya keçi yahni gibi aklınıza gelecek tüm keçi yemeklerini yapıyordu. Keçi eti kokusundan rahatsız olanlar varsa, bir de burada denemelerini öneririz. Çünkü Samotraki’liler keçi eti hazırlama ve pişirme konusunda çok mahir.

img_4324

img_3896

Profitis İlias Köyünde Keçi Çevirme

Adada keçi ve oğlak çevirme yemek için en sevilen yer Saos dağının yamaçlarında yüksek bir noktada kurulu Profitis İlias köyü. Buraya dar ve dolambaçlı bir köy yolundan ulaşılıyor. Küçük ve mütevazi bir köy. Köylülerin işlettiği, keçi çeviren 3-4 mekan var. Bu mekanlarda keçi/oğlak çevirme yanında, bölgeye has, bildiğiniz kokoreçten biraz farklı olan kokoreç ve yine köy yapımı çipuro içkisi de karaflarla veriliyor. Köydeki mekanlardan O Vraxos aralarında en meşhur olanı. En baştaki Paradisos ise neşeli bir köylü ailenin torun torba işlettiği, basit, salaş ama en güzel manzaraya sahip mekan. Biz keçiyi burada yedik ki, hayatımızda yediklerimiz arasında en iyi ilk üçe rahatlıkla girecek lezzette bir keçi çevirme idi (ilk üçün bir diğeri ise yine Samothraki’den Karydes, ona birazdan geleceğiz) Buranın tüm ege denizini ve çevre adaları tepeden gören manzarası ise harika.

img_4266

img_4223

Karydes Restoran

Özellikle fırında keçi etinde iddialı bir diğer mekan da burası. Bazı listelere göre adada bir numara. Ano Merya köyünde, ormanlar, dereler ve dağ patikaları içindeki küçük çiftlik evleri ve çevresini lokantaya çevirmiş bir köylü aile işletiyor. Küçük çocukları lokantanın bahçesinde koştururken, hemen yandaki evlerinde elma büyüklüğündeki kayısıları allardan sarkıyor. Çevrede başka ev yok. Keçi etini erikli, ballı, kayısılı gibi çok farklı meyve ve aromalarla mükemmel pişiriyorlar. Yemek sonrası çevredeki dağ yollarında yürüyüş yapılabilir.

img_4366

En Güzel Manzara: 1900

Bizce Chora merkezde akşam üstü uzo ve harika yemekler eşliğinde güneşin batışını izlemek için en güzel mekan. Mekanın tüm Chora kasabasını ve fonda ege denizi ve çevre adaları kuşbakışı gören mükemmel bir manzarası var. Hem deniz ürünleri hem et yemekleri lezzetli.

img_4112

img_4090

To Stenaki

Biraz farklı yemekler yemek isteyenler için burası ideal. Adada fazla seçenek olmadığı için Yunan gençler buraya fesleğenli, fetalı makarnaları için geliyor ama et kavurmalı saganaki gibi daha kendilerine has yemekleri de gayet lezzetli. Bizce burada asıl yenilmesi gereken mekan sahibinin kendi yapımı olan az çemenli, kaliteli etten yapılma pastırması.

img_4476

Kafeler ve Tatlı: Lefkos Pyrgos

Söz konusu Yunanistan olunca adada kafe ve tatlıcı çok tabi ki ama başkent Chora’daki Lefkos Pyrgos Samothraki’nin yerlilerinin en sevdiği pastanelerden biri. Burası Chora’nın en işlek caddesi üzerinde kahve içip tatlınızı yerken gelip geçeni de izleyebileceğiniz bir yer. Feathers ve Tars adında çikolatalalı, bademli, dondurmalı ünlü bir tatlıları var. Biraya meraklı olanlar için Yunanlı küçük üreticilerin kraft biralarını da getiriyorlar.

lfks

6 thoughts on “Semadirek: Keçiler ve Şelaleler Arasında

  1. Selam 👋
    Çok güzel anlatmışsınız. Size sormak istediğim bir sorum var. Kendi arabamız ile adaya gidebiliyor muyuz? Teşekkür ederim.

    • Merhabalar, Teşekkür ederiz.
      Corona öncesinde araba ile adaya geçebiliyordunuz. Hatta araba ile geçmenizi tavsiye ederiz. Ancak son durumu kontrol etmenizde fayda var. İyi gezmeler şimdiden!

  2. Ahh bayıldım her fotoğrafa insanın bir ışınla gidip gelesi geliyor fakat hayat yoğunluğu imkansız kılıyor 😦

Yorum bırakın