Kuzey ve Batı Sicilya: Palermo, Trapani, Erice, Cefalu ve Egadi Adaları

Akıllarda Mafya filmleri ile yer eden Sicilya, yemekleri, şarapları, tarihi, kültürü ile bir cennet. Araplar, Normanlar, Yunanlar, İtalyanlar gibi pek çok kültürün izlerini taşıyan Sicilya adasında hem yapacak hem görecek çok şey var.

IMG_0523

Sicilya çok büyük bir ada. Bu nedenle eğer çok vaktiniz yoksa adayı farklı bölgelere ayırarak her seyahatte bir bölgesini gezmek akıllıca . Araba ile adanın her yerini bir uçtan bir uca hızlıca dolaşmak mümkün ama yemekleri, plajları, kültürü ve birbirinden güzel köyleri ve kasabalarıyla  her köşesi cennet olan kocaman bir adayı bu şekilde aceleye getirmeyi tavsiye etmeyiz.

Sicilya1

 

Kuzeybatı Sicilya

Biz bu seyahatimizde Sicilya’nın kuzey batı bölgesine yoğunlaştık. Adanın başkenti ve en büyük kenti olan Palermo, adanın batısındaki şirin Trapani ve Erice kasabaları, şaraplarıyla ünlü Marsala, mafyanın doğduğu Corleone kasabası, yönetmen Guiseppe Tornatore’nin doğup büyüdüğü ve Cinema Paradiso filminin geçtiği Bagheria kenti, sahil şeridi ile ünlü Cefalu bölgesi ve birbirinden güzel Aegida adaları hep bu bölgede.

IMG_0144

Sicilyalıların çoğu kendilerini İtalyanlardan farklı bir halk olarak hissediyor. Ada İtalya birleştiğinde ülkeye en son katılan bölgelerden biri. Hem coğrafi hem kültürel olarak adanın İtalyanın geri kalanından görece kopuk olması da bunda etkili olmuş.

IMG_0638

PALERMO

Palermo Sicilya’nın idari başkenti ve en büyük şehri. Sicilya yerel parlementosu, en büyük üniversite, bir çok saray ve tarihi eser bu şehirde bulunuyor. Palermo güzel, canlı ve yapacak çok şey olan bir şehir. Palermo’da binalar ve sokaklar tarih ve güzellik olarak Roma, Milano gibi şehirleri aratmasa da şehrin bu şehirlere göre daha bakımsız ve köhne olduğu da hemen göze çarpıyor. Yine de bu köhnelik ve salaşlığın Palermo ve Sicilya’ye kendine has bir hava verdiğini de söyleyebiliriz.

IMG_9909

Mafya

Mafya’nın anavatanı Sicilya’da mafya tarihinin izlerini Palermo’da her yerde görebilirsiniz. Zaten Sicilya’da mafyanın ortaya çıktığı ve yayıldığı bölge daha çok adanın kuzey batısındaki Palermo kenti ve çevresindeki kasabalar. Amerika’daki İtalyan kökenli mafya babaları ve ailelerinin geldiği köyler de genellikle bu bölgede. Sicilyalılar artık üzerlerine yapışan Mafya imajı ile eğlenirken bunu bir turistik gelir kaynağı haline getirmeyi becermişler.

IMG_9807

Palermo’da Mafya ile mücadelenin izlerini de görmek mümkün. Üzerinde “Mafia’nın elinden alınıp kamulaştırılmıştır” yazan birçok eski bina var.

IMG_9987

Palermo tarih, kültürel ve mimari açıdan Roma ve Milano’yu aratmayacak güzellikte bir şehir ama yoksulluk ve Sicilya’da İtalyanın diğer bölgelerine göre daha kötü durumda olan siyasi durumunun de etkisiyle şehir köhne ve bakımsız. Aslında İstanbul gibi kendi karmaşası ve salaşlığı da olan şehirleri sevenlere bu cazip bile gelebilir.

IMG_9825

Vucciria Mahallesi ve Pazarı

Sicilya’nın pek çok İtalyan tarafından neden Avrupa sayılmadığını merak edenler bu mahallede kurulan pazarda dolaşabilirler. Burada Türkiye’den çok daha ucuz fiyatlara bağıra çağıra sebze meyve satan pazarcılardan, her tür sakatat ve balığı hemen oracıkta kesip tezgaha atan satıcılara kadar herşeyin olduğu kalabalık ve kaotik bir ortam var. Ortam Türkiye ve Uzakdoğu’nun mahalle pazarlarının bir karışımı gibi.

IMG_0033

Ballaro Pazarı

Daha da lokal, canlı ve ilginç bir pazar görmek isteyenler ise Ballaro pazarına uğrayabilir. Burada herşey çok ucuz ve çok taze.

IMG_0024

Palazzo Chiaramonte Steri

Şehrin denize doğru inen eski mahallelerinde muhteşem tarihi binalar ve palazzo’lar var. Bunların çoğu bugün kullanılmıyor ve metruk durumda, diğer bazıları ile üniversite, yerel hükümet veya belediyeye ait.  Bu palazzo da onlardan biri.  Palermo Üniversitesinin yönetim binası olarak kullanılıyor. Etrafta güzel kahve dükkanları var.

pza

Orto Botanico

Botanik bahçeleri. Tarihi oldukça eskiye gidiyor. Binlerce tür bitki, ağaç ve çiçek var. Sadece bitkilerle ilgilenenler değil huzurlu bir ortamda dinlenmek isteyenler de burayı sevebilir.

IMG_9983

RISO ve GAM

Modern ve Çağdaş Sanatları sevenler Palermo’nun çağdaş sanatlar müzesi olan RISO ve modern sanat galerisi olan GAM’a birkaç saat ayırabilirler.

IMG_0181

TRAPANI

Kuzeybatı kıyılarındaki küçük Trapani kenti aynı zamanda Sicilya’nın batı açıklarındaki Egadi adalarına açılan bir liman. Yüzyıllarca Bizans ve Arap egemenliğinde kalan Trapani’nin hem kültürü hem mutfağında bu tarihin etkileri var.

IMG_0717

Ton ve kılıç balığı avcılığı Trapani bölgesinin en önemli gelir kaynaklarından. Sicilya’dan ve özellikle de Trapani bölgesinden çıkan ton balığını lezzeti ile epey ün yapmış.

IMG_0048

Eski bir balıkçı kasabası olan Trapani’de sabah erken saatlerde liman ve balık pazarı bölgesine de gidilebilir. Deniz kestanesi, ton balığı ve ahtapot satan balıkçılar izlenebilir.

IMG_0428

EGADI ADALARI

Sicilya’nın batı kıyısı açıklarındaki bu adalar hem iklimi, hem kültür ve tarihi, hem de sakinliği ile Yunan adalarındaymışsınız hissi veriyor.

IMG_0627

Üç adadan oluşan ada takımının en büyük ve kalabalık adası ton balığı ve sadece bu adada kullanılan balık avlama tekniği ile ünlü Favigniana adası.  Üç adanın en kalabalığı desek de bu adanın nüfusu sadece 4000 kişi. Favigniana adasında sakin ve güzel plajlar da var.

IMG_0662

Favignana adasında sadece ton balığından yapılan ürünleri satan birçok küçük dükkan var. Ton balığı farklı şekillerde nasıl yenir görmek için denenebilir.

IMG_0663

ERICE

Her sokağı kartpostal güzelliğinde olan bu kasaba sadece Sicilya’nın değil İtalya’nın en güzel tarihi kasabalarından biri olarak biliniyor.

IMG_0510

Trapani’ye tepeden bakan ve tarihi daha eskiye giden Erice kasabasına Trapani’den kalkan teleferiklerle gidiliyor. Teleferik yolculuğu boyunca Trapani körfezinin ve şehrin tepeden kuşbakışı görünüşü gerçekten çok güzel.

IMG_0493

CEFALU

Sicilya’nın kuzey sahilindeki Cefalu kasabası plajları, sahili ve tarihi ile adanın en çok turist çeken yerlerinden biri. Kasabayı ve çevreleyen koyu tepeden gören La Rocca adlı kayalıktan bölgenin manzarası izlenebilir.

IMG_0114

IMG_0128

BAGHERIA

Palermo’dan Cefalu’ya giden yol üzerindeki Bagheria kentinin adı Arapça Bahriye kelimesinden geliyor. Eski Sicilya lehçesinde ise kentin adı Baaria. Cinema Paradiso gibi harika İtalyan filmlerinin yönetmeni Guiseppe Tornatore’de bu kasabadan. Yönetmenin hem kendi hayatını hem de İtalya’nın tarihini Bagheria kasabası üzerinden anlattığı üç saatlik Baaria adlı bir filmi de var. Biz filmi izledik, kasabanın kendisi gibi gayet güzel.

bagh

CORLEONE

Palermo’ya bağlı bu küçük kent The Godfather filmindeki Don Vito Corleone karakterinin memleketi olması ile tüm dünyada ün yapmış. Don Vito Corleone her ne kadar gerçek kişilerden etkilenen hayali bir karakter olsa da Corleone’nin seçilmesi tesadüf değil çünkü Sicilyada en çok Mafya babası ve gangster çıkaran şehirlerin başında bu ufak Corleone kasabası geliyor.

IMG_0006

Sicilya Mutfağı

Sicilya yemeyi ve içmeyi sevenler için bir cennet. Sicilya mutfağı çeşit, malzeme kalitesi/tazeliği ve lezzet açısından tüm dünyada gördüklerimizin en iyilerinden biri. Bir hafta boyunca akşam ve öğlen yemeği için gittiğimiz hiçbir yer kötü çıkmadı diyebiliriz.

IMG_0014

Sicilya’nın Tatlıları: Cannoli ve Cassata

Tüm dünyada Sicilya mutfağının namını yürüten tatlardan en başta gelenler Amerika’dan Avrupa’ya İtalyanların olduğu her yerde bilinen soğuk Sicilya tatlıları Cannoli ve Cassata. Kıtır hamurun içine doldurulan taze ricotta ile yapılan Cannoli’nin her zaman en tazesi makbul. Yine ricotta peyniri ile pasta formunda yapılan buz gibi Cassata’nın benzerini Türkiye’de bazı pastanelerden Adis Ababa adıyla hatırlayanlar olabilir.

IMG_0002

IMG_9999

Ton Balığı ve Kılıç Balığı

Balıkçılığın ve balık yemeklerinin mutfak kültürünü yarattığı Sicilya’da ton balığı ve kılıç balığı mutlaka denenmesi gereken iki balık. Her iki balık da Sicilya’da bol, ucuz ve en lezzetli hali ile bulanabilir. Balık pazarlarında taze satılan ton ve kılıç balıklarından deneyin.

IMG_0040

Makarnalar: Busiate ve Pasta alla Norma

İtalya’nın her yerinde olduğu gibi pasta yani makarnalar da Sicilya mutfağının önemli bir parçası. İtalya’da her bölgenin farklı şekillerde kesilmiş makarnaları ve bu makarnaların da yine bölgeye göre değişen hazırlama şekilleri var. Sicilya denince ilk akla gelen pasta türü Busiate denen eski telefon kablolarını andıran batı Sicilya’ya has makarna. Pişirme usülü olarak ise patlıcanlı Pasta alla Norma ve mevsimine göre sardalyalı Pasta alla Sarde Sicilya’nın ilk akla gelen türler.

IMG_0454

Arancini

Arancini için en uygun benzetme herhalde pirinçli içli köfte köfte olur. İtalya’nın farklı bölgelerinde benzerleri olsa da arancini de aslında bir Sicilya yemeği. İç hazırlanırken pirinç dışında zevke göre etli, kıymalı, sebzeli ve deniz ürünlü çeşitleri de yapılıyor.

IMG_9783

Kuskus

Uzun süre Arap egemenliğinde kalan Sicilya’da tarihin her döneminde Araplarla ve Arap kültürüyle yakın etkileşim devam etmiş. Bunun sonucunda bazı Arap yemekleri de farklı yorumlarıyla Sicilya’nın milli yemeği haline gelmiş. Trapani bölgesinin en sevilen yemeği olan kuskus bunlardan biri. Tabi ki bu kuskusun Türkiye’de kuskus diye bilinen top şeklinde ufak makarna ile alakası yok. Kuzey Afrikalılarınkine benzer şekilde çok ince çekilmiş bulgur ve deniz ürünleriyle yapılıyor.

ksks

RESTORANLAR VE CAFELER

Osteria Ai Cascinari

Palermo’da ve hatta tüm Sicilya’da en severek yediğimiz mekanlardan. Şehrin turistik merkezine biraz uzak. Ama kolaya kaçmayıp lezzet peşinde biraz zahmet çekmeyi sevenler ihmal etmeyip buraya mutlaka uğrasınlar. İçerisi çoğu İtalyan olan müşteriler ile tıklım tıklım dolu. Yemeklerin tümü bölge mutfağından ve damak çatlatacak kadar lezzetli. Dana sarma, yahni, mürekkep balığı gibi tamamen yerel yemekler var. Şarapları bol çeşitli ve güzel. Fiyat olarak da gayet uygun.

casc

Vino Pomodoro

Burası Palermo’da Sicilya ve İtalyan mutfağı denince akla gelen belli başlı yemeklerin tümünü modern bir tarzda yorumlamaya çalışan epey popüler bir restoran. Menüde pizza, makarna, et ve sebze yemekleri yanında bölgeye özel bağırsak, işkembe, şirden, akciğer ve kelleden yapılan oldukça değişik şeyler de var. Ben sakakat sevdiğim için siparişi verdiğimde garson “emin misiniz, yabancılar onlardan pek yemez” demesine rağmen bu ikinci gruptan yedim.

IMG_0222

IMG_0226

Antica Focacceria San Francesco

Focaccia İtalyan mutfağının tipik lezzetlerinden. Üzeri farklı malzemelerle döşenmiş kalın mayalı hamur ve tabi ki yüzlerce çeşidi var. İtalya’nın hemen her kentin lezzeti ile nam salmış bir focacceria dükkanı var. Palermo’nun ve Sicilya’nın en iyi foccacia’cılarından biri ise San Francesco. Mekanın focaccia’ları çok lezzetli olduğu kadar, mekanın kendisi ve önündeki meydanın manzarası da çok güzel.

IMG_9994

Osteria Ballaro

Palermo’nun en sevilen mekanlarından biri. Burada hem Sicilya mutfağına has makarna türleri hem de bölgenin çok sevilen ton ve kılıç balığı yenebilir. Tatlıları ve şarapları da güzel. Gittiğimiz diğer restoranlara göre biraz daha turistik diyebiliriz.

bal

Serisso 47

Trapani sakinleri tarafından epey methedilen henüz çok keşfedilmemiş şık ve şirin bir restoran. Kasaba çok turistik olmasına rağmen buraya gelenlerin tümü İtalyan. Rehberlere henüz girmemiş olmasının ve ara bir sokakta olmasının da etkisi olabilir. Fine Dining konseptine yakın. Başarılı ve işini ciddiye alan bir şefleri var. Balık, et, makarna, kuskus çeşitleri yanında polpette, ragu gibi İtalyan mutfağının diğer güzellikleri de denenebilir.

IMG_0587

Osteria La Bettolaccia

Trapani’de kendi halinde, mütevazi ve harika bir mekan. Sadece akşam yemeği saatinde hatta oldukça da geç açıyorlar. Gelenler genellikle mekanı bilen Trapani ahalisi. İtalya’ya has involtini (dana sarma), limonlu beyaz şaraplı pirzola gibi İtalyan et yemeklerini ve Sicilya’ya has busiata adlı makarnayı harika yapıyorlar.

IMG_0722

Antichi Sapori

Trapani’de diğer iki mekana göre biraz daha turistik olsa da kasaba ahalisinden müdavimi oldukça çok olan diğer bir namlı mekan da burası. Trapani’nin spesiyalitesi olan deniz ürünlü kuskus (ki İspanyol paella’ları gibi koca tepside geliyor) ve en taze ve büyük tonbalığı bifteklerini yapma konusunda iddialılar.

IMG_0300

Bistro Bissot

Palermo’da Eski Dante kitapçısının mekanı olamn bu şirin cafe restoranda hem ortam güzel, hem de herşey ucuz ve lezzetli. Özellikle sebze yemeklerini çok güzel yapıyorlar. Menüde az ama öz çeşit var.

IMG_0205

Ekmekle Eski Usül Dondurma Yemek: Colicchia ve Granite

Granite için bugün yediğimiz dondırmaların atası denebilir. Bu buzlu tatlı aslında yüzlerce yıl once dondurma yapım teknikleri gelişmeden nasıl yapılıyorsa hala öyle yapılan ilkel ve lezzetli bir dondurma türü. Bugün artık Granite yapan fazla mekan kalmamış. Colicchia hem Trapani’nin hem en namlı dondurmacısı hem de Granite yapımının ustası olan ufak ve şirin bir mekan. Granite yerken işin raconu yanında getirilen bir parça ekmek veya çörekle yemek. Dondurma ve ekmek fikri ilk başta tuhaf gelebilir ama mekanına gelmişken usulüyle yemek için bir de böyle deneyin.

IMG_0768

Cioccolateria Lorenzo

Palermo’da denize doğru inen tarihi eski üniversite binalarının arasında bir çikolata dükkanı ve cafe. Arka bahçesi şirin ve huzurlu. Çikolataları ve tiramisu’su harika.

IMG_2720

Cafè del Corso

Ufak bir kasaba olan Trapani’nin eski şehir bölgesinin ana caddesi üzerinde, tarihi, küçük ve şık bir cafe. Tarihi avlusunda oturup dondurma yemek için ideal.

IMG_2743

Pasticceria Maria Grammatico

Erice köyünde, sadece Sicilya’da değil tüm İtalya’da nam salmış bir tatlıcı ve pastane. Eski usül güzel bir iç mekanı ve bahçesi var. Televizyonlarda gastronomi programlarına çıkan sahibi tatlı tariflerini anlattıktan sonra ünü tüm Avrupa’da yayılmış. Cannolo’ları, kurabiyeleri, Genovesi adını verdikleri özel tatlıları, yaptıkları herşey orijinal ve lezzetli.

IMG_0539

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s