İtalya’da Küçük bir Katalonya: Alghero ve Kuzeybatı Sardinya

Akdeniz’in Sicilya’dan sonra en büyük ikinci adası olan Sardinya, doğası, iklimi, masmavi denizi ve Avrupa’nın en iyileri arasında olan kumsalları ile çoğu İtalyanın bir gün en çok yerleşmek istediği yerlerden. Bu sessiz sakin ve güzel adada pek çok İtalyan politikacı ve sanatçının yazlıkları var. Akdeniz’in ortasında güzel bir konumu olan Sardinya’da, tarih boyunca bu adada yaşayan İtalyanlar, Araplar, Katalanlar, İspanyollar ve Fransızların tümünün kültürel etkileri var. Bu zengin kültürel karışım adanın mutfağını ve insanlarının karakterini de etkilemiş.

algherogenel

Sardinya büyük bir ada. Yani bir seferde tümünü hakkını vererek gezmek zor. Zaten adanın farklı bölgelerinin farklı kültürel ve doğal özellikleri var. Sardinya’yı kabaca kuzeybatı (Alghero-Sassari), kuzeydoğu (Olbia) ve güney (Cagliari) olarak üç bölgeye ayırabiliriz. Biz yüzyıllarca Katalan hakimiyetinde kalan ve Katalan kültürü ve dilinin etkilerinin hala görüldüğü kuzey-batı Sardinya’yı yani Alghero ve Sassari çevresini gezdik.

algherogenel1

Alghero

Alghero Sardinya’nın kuzeybatısının en büyük sahil kenti.  Burası ayrıca tüm adada Katalan kültürünün hala yaşadığı tek bölge. 300 yıldan fazla Katalan hakimiyetinde kalan bölgenin bayrağı ve arması İspanya’nın Katalan bölgesiyle aynı. Yüzyıllar boyunca adanın bu bölgesine yerleşen Katalanlar, 1700’lerde Katalan hakimiyetinin bitmesinden sonra da adayı terketmeyip Alghero’nun yerli halkı haline gelmişler. Öyle ki şehirde karşılaştığımız İspanya’dan gelen Katalan turistler bölgede konuşulan yerel dil/lehçeyi rahatlıkla anladıklarını söylüyorlardı.

DSC05172

Alghero, dar sokakları ve tarihi evleri ile güzel ve karakterli bir sahil kenti. Dalgaların vurduğu Katalanlardan kalan eski şehir duvarları  üzerindeki yürüyüş yolu boyunca uzanan rengarenk tarihi yapılar arasında saatlerce vakit geçirilebilir.

DSC05176

Çevresinde çok güzel plajlar ve koylar olan Alghero’nun merkezinde de deniz masmavi ve içinde yüzen balıkları izleyebileceğiniz kadar berrak.

DSC04955

Stintino

Adanın Kuzeybatı ucunda mükemmel koyları ve birbirinden güzel manzaraları ile Stintino burnu var. Burada çoğu beyaz ve ince kumlarla kaplı birçok plajda denize girilebilir.

DSC05009 - Copy

La Pelosa

Stintino bölgesinde bulunan La Pelosa plajı Avrupa’nın en güzel plajlarından biri kabul ediliyor. La Pelosa’da kum bembeyaz ve sular turkuaz renginde. Arka planda bu mükemmel manzarayı tamamlayan 500 yıllık Torre dela Pelosa gözlem kulesi var.

DSC04986

Bosa Köyü

Bosa, Alghero çevresindeki en güzel ve henüz turist akınına uğramamış köylerden biri. Köy bunu birazda ulaşımının oldukça zahmetli olmasına borçlu. Alghero’ya yaklaşık 40 km uzaklıktaki köy yol boyunca manzara ne kadar güzel olsa da gördüğümüz en dolambaçlı ve virajlı yollardan birine sahip. Yine de Bosa dar sokakları, rengarenk evleri ve hala hiç el değmemiş gibi görünen ortamı ile bu yolculuğa değer. Köyde kabakçiçeği dolması gibi aşina olduğumuz yemekler tadılabilir.

bsagenel

Bosa’da yerel yemekler yapan ufak ama sevimli bir mekanda yemek isteyenler için Trattoria Sa Nassa’yı önerebiliriz. Buradaki yemeklerin çoğu Sardinya adasına ve hatta adanın bu bölgesine has et, balık ve sebze yemekleri.

DSC05091

Sassari

Burası Kuzey-Batı Sardinya’nın en büyük kenti ve idari başkenti. Deniz kıyısında değil epey içeride. Sardinya’nın bu bölgesindeki en büyük üniversite de Sassari’de. Burası turistik bir kent değil ama müzeler ve diğer kültürel/sanatsal yapılar ve etkinlikler de adanın bu bölgesinin nüfus olarak en büyük yerleşimi olan bu şehirde görülebilir.

DSC04959

Sardinya Dili

Sardinya kendi dili ve kültürü olan bir ada. Sadece Alghero bölgesinde konuşulan Katalanca yanında adanın çoğunda Sardinya dili konuşuluyor. Sardinya dili dilbilimcelere göre Roma İmparatorluğu zamanında konuşulan Latince’ye en yakın dil.  Sardinya’nın tarihi çok eskilere uzanan, ilginç bir hikayesi olan alnı bandajlı dört Magripli sembolünden oluşan bir de bayrağı var.

sardu

Sardinya Mutfağı

Tarih boyunca İtalyan, Arap, İspanyol ve Katalan etkilerini bolca almış Sardinya mutfağı ve yemekleri de haliyle epey zengin. Sardinya’da balık ve deniz ürünlerinin taze ve en lezzetli örnekleri yenebilir. Bunun yanında iç bölgeleri epey dağlık ve hayvancılığa elverişli olan Sardinya’da özellikle kuzu etinden yapılan yemekler ve koyun peynirleri harika.

sardufood

Pecorino Sardo, koyun sütünden yapılan ve Roma’da üretilen Pecorino Romano’dan sonra en çok bilinen İtalyan koyun peyniri. Pecorino kelimesi zaten Pecora (koyun) kelimesinden geliyor ve kısaca koyun sütünden yapılan peynir demek.

sardooo

Gnochetti Sardo

Bol deniz ürünü ya da etli soslarla yapılan Gnocehetti, Sardinya’da heryerde rastlayacağınız basit bir yemek gibi görünebilir ama deniz kabuğu şeklinde kesilen bu makarna türü Sardinya mutfağının alameti farikalarından biri ve yerinde mutlaka yemek gerek. Sardinya’ya gelmişken makarna türü olarak diğer tavsiyemiz ekmek kırısıntısından hallice bir şekli şemali olan ama burada yapılınca tadına doyum olmayan Fregola (türkçe çevirisi  de aşağı yukarı “kırıntı’ya” denk düşüyor).

DSC05089

Al Refettorio

Eski şehirde yemek ve şarap içmek için tarihi bir geçidin içi ve çevresinde bulunan Al Refettorio ilk etapta iyi bir seçim olabilir. Alghero küçük olmasına rağmen yeme ve içme için seçeneğin çok olduğu bir yer. Yani sokakları turlayarak yeni ve güzel mekanlar keşfetmek için ideal bir şehir.

refett

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s