Bordeaux – Bağbozumu ve Şarap

Üzümleri ve şarapları ile dünyaca ünlü olan Bordeaux, güney Fransa’nın Akitanya eyaleti ve Gironde bölgesinin en büyük şehri. Şarap üreticiliği yanında kültür, sanat, ticaret ve gastronomi alanında da iddialı olan Bordeaux ve çevresi, Fransa’nın kuzeyinden farklı olarak hem iklimi hem de insanları ve kültürü ile oldukça güneyli. Bordeaux’ya gitmek için en bizce en ideal zaman ise Eylül sonu ve Ekim başına denk gelen bağbozumu zamanı ya da hemen öncesi.

uzum

Seyahatimizi Eylül sonu başlayan bağbozumu zamanına denk getirerek bölgenin dünyaca ünlü bağlarını ve üzümlerini en güzel zamanında görmek, Bordeaux’a giderken asıl amacımızdı Fransa’da şarap üretilen birçok bölge var. Yine de Bordeaux için şarabın önemi ayrı. Sadece Bordeaux çevresinde 9000’den fazla irili ufaklı “chateau” – yani şarap üreticisi var. Dünyanın en pahalı ve özel kabul edilen Petrus, Cheval Blanc gibi birçok şarabı Bordeaux bölgesinde üretiliyor.

bord

Dordogne ve Garonne ırmaklarının birleşip Gironde nehrini oluşturduğu havza boyunca uzanan Medoc, St Emilion, Sauternes, Graves, Pomerol gibi farklı bölgelerde üretilen şaraplara genel olarak Bordeaux şarapları adı veriliyor. Bu bölgelerin her birinin iklim ve arazi özellikleri, dolayısıyla da yetişen üzüm türleri ve üzümlerin tatları farklı. Bu nedenle her bölgenin şarabı Bordeaux ismi yanında alt bölgenin adı ile isimlendiriliyor. Bu isimlendirme (Appellation d’Origine Contrôlée) devlet tarafından çok sıkı kontrol ediliyor. Alıcılar ve şarap meraklıları da bu konuda çok hassaslar.

IMG_1828

Bordeaux ve çevresinde üretilen şarapların büyük çoğunluğu Cabernet Franc, Merlot ve Cabernet Sauvignon üzümlerinden yapılan kırmızı şaraplar. Sauternes ve Graves bölgelerinde ise tatlı ve yarı tatlı beyaz şaraplar da üretiliyor.

IMG_1970

Bölgede yıl boyunca farklı bölgelere yapılan şarap turlarına katılmak mümkün. Bu konuda farklı bütçelere, ilgi alanlarına ve bilgi düzeylerine hitap eden yüzlerce alternatif var. Biz iki farklı şarap turuna katılarak St. Emilion, Graves ve Sauternes bölgelerini gezdik.

tour11

Saint-Émilion

St Émillion, Bordeaux’nun hemen doğusunda bölgenin en kaliteli şaraplarından bazılarının üretildiği ve 800’e yakın üreticinin olduğu bir bölge, hem de bu bölgenin merkezindeki 1200 yıllık tarihi St Émilion kasabasının adı. Buranın tarihi Bordeaux’dan bile eskilere gidiyor. Burası her yönden çok güzel ve pitoresk bir köy. Bu yüzden Bordeaux’nun kendisi kadar ünlü. Çoğu yeraltında kayalara oyulmuş kilisesini çevreleyen meydan etrafında sıralanan taş evlerin görünümü muazzam.

IMG_1898

Chateau’lar

Bordeaux çevresinde şarap üretimi yapılan 8000’den fazla şato var. Bir şatonun şarap şişesine etiketini basabilmesi için üzümün üretiminden, fermentasyon, yıllandırma ve şişelemeye kadar tüm işlemlerin şatoda yapılması gerekiyor.

Ch‰teau La Riviere - Fronsac

Chateu Sautard, St Emillion bölgesinde “Grand Cru Classé” sertifikasına sahip kırmızı şarap üretimi yapan bölgenin köklü üreticilerinden.

IMG_1860

Chateau Guireaud, Sauternes bölgesinde kuruluşu 1400’lere uzanan en eski şato. Bordeaux bölgesinde en güzel tatlı ve yarı tatlı beyaz şarapları üreten şatolardan biri. Şatonun sahiplerinden biri ünlü Fransız otomobil üreticisi Peugeuot imiş.

IMG_2034

Macaron

St Emilion Fransa’nın en güzel ve eski usül makaronlarının yapıldığı yerlerden. Buranın yerlilerine göre bildiğimiz anlamda renkli makaronların Paris’te çok sonraları icat edilen suni bir tatlı. Bu nedenle bu bölgede sadece görüntüsü acıbadem kurabiyesini andıran sade makaron üretiliyor. Buranın makaronları denediklerimiz içinde gerçekten en iyileri diyebiliriz.

IMG_1944

Bordeaux Kent Merkezi

Bordeaux kent merkezi de sosyal ve kültürel hayat anlamında oldukça canlı ve hareketli. Şehir yüzyıllar boyunca güney Fransa’nın Atlantik üzerinden dünyaya açılan en önemli limanı olmuş. Üç yüz yıl İngiliz hakimiyetinde kalan ve her milletten tüccar ve göçmenlerin yerleştiği Bordeaux’da çok kültürlülüğün izleri her yerde görülüyor.

bordeaux

Chartrons Mahallesi

Burası yüzyıllar boyunca, nehir kıyısında binlerce şarap tüccarının mesken tuttuğu ve tüm Avrupa’ya şarap ihracatının yapıldığı mahalle iken, yüzyıl başında şarap tüccarlarının ve limanın taşınması ile terkedilmiş bir bölgeye dönüşmüş. Son 20 yılda ise devletin ve belediyenin çabalarıyla tekrar büyük bir dönüşüm geçiren Chartrons, bugün galeriler, kafeler, restoranlar ve antikacılarla dolu Bordeaux’nun en bohem ve güzel mahallelerinden.

IMG_0413

Şarap ve Şarap Ticareti Müzesi

Bu müze, yüzyıllarca şarap ticaretinin merkezi olan Chartrons mahallesinde bir şarap tüccarının tarihi konağı ve mahzeni kullanılarak yapılmış. Burada şarap üretimi ve ticareti ile ilgili herşey var. Üzümlerin ezildiği dev kazanlardan, şarap etiketlemede kullanılan taş baskılara, tarihi şarap kayıt defterlerinden, yıllanmış ünlü şarapların örneklerine kadar bir çok ilginç obje bu müzede görülebilir.

http://www.mvnb.fr/

IMG_2229

CAPC – Çağdaş Sanatlar Müzesi

Eski ve devasa bir antrepo binası renove edilerek Modern ve Çağdaş Sanatlar müzesine dönüştürülmüş. Hem sabit koleksiyonu hem de yılda birkaç kez güncellenen sergiler görülebilir.

http://www.capc-bordeaux.fr/

muze

Akitanya Müzesi

Gittiğimiz yerlerin dili, kendine has tarihi ve kültürü ile ilgili birçok şey öğrenebildiğimiz yerel müzeleri seviyoruz. İberya ve Fransa arasında bir geçiş bölgesi olan Akitanya bölgesinin tarih ve kültürü üzerine uzmanlaşmış olan bu müzeye de bu nedenle gittik. Akitanya yakın bir geçmişe kadar kendi dili bile olan (Oksitan) ve yüzyıllarca İngiliz hakimiyetinde kalmış kendine has bir bölge. Yalnız İskoçya ve Danimarka’da başarılı örneklerini gördüğümüz bu tür müzecilik anlamında genel olarak bu müzeyi ve koleksiyonun sunuluşunu biraz zayıf bulduk.

http://www.musee-aquitaine-bordeaux.fr/

IMG_1991

Canelé

Ekşi mayalı hamurun karemelize edilmesiyle yapılan Bordeaux’nun kendine has tatlısı. İlk olarak 1800’lerde Bordeaux çevresindeki manastırlarda rahibeler tarafından yapılmış. Şehirde ve çevre kasabalarda canelé’nin çeşitleri bolca bulunabiliyor. Tarihi kent merkezinde canelé’si ile ün yapmış en çok bilinen mekan ise birkaç şubesi de olan Baillardran pastaneleri.

http://www.baillardran.com/

cannelle

La Tupina

New York Times tarafından dünyanın en iyi ikinci bistrosu seçilen La Tupina, birçok diğer listede Fransa’nın en iyi restoranı-restoranları arasında gösteriliyor. Mekan gerçekten özel ve ününün hakkını veriyor. La Tupina’nın Yunan göçmeni Fransız olan sahibi ve şefi yemekleri dünyaca ünlü olan Bask bölgesinde kendini yıllar boyunca yetiştirdikten sonra kendini Bask ve Fransız mutfağının kesişimi olan Güney Batı Fransa mutfağının basit ama doyurucu yemeklerinin en güzel örneklerini vermeye adamış. Mekanın iç tasarımı ve girer girmez tezgahta sizi karşılayan taze et, balık ve şaraplar iştah açan cinsten. Özellikle et yemeklerinde çok iddialılar. Mekanın en ucuzundan (ki 25 Euro’ya belli bir kalitenin üzerinde bir şişe açılabiliyor) en pahalısına (ki 5000 Euroluk Petrus’u ve 4000 Euro’luk Cheval Blanc’ları da menüde ve içerideki dolapta gördük) kaliteli ve lezzetli şaraplar içebileceğiniz zengin bir şarap listesi de var.

IMG_2188

 

Michel’s

Burası tarihi şehir merkezinin en güzel bistrolarından biri. Yerel halk ve öğrenciler arasında da çok popüler. Günlük olarak değişen menüleriyle belli bir kalitenin üzerindeki lezzetli yemekleri ve çeşidi bol zengin bir şarap listesini uygun fiyatlarla veriyorlar. Akitanya mutfağından orijinal yemekler ve Bordeaux’nun değişik bölgelerinden lezzetli şaraplar var.

IMG_2304

 

Petit Commerce

Tarihi şehir merkezinde balık yemek isteyenler için ilk akla gelecek yerlerden. Bordeux’nun yerlileri arasında çok popüler bir mekan. Mevsimine göre taze balık çeşitleri ve kabuklu/kabuksuz her tür deniz mahsulünden oluşan zengin bir menüsü var. Günün her saati kalabalık.

commerce11

Aux 4 Coins de Vin

Bordeaux şehir merkezinin en iyi ve karakterli şarapevlerinden. Buranın özelliği self-servis bir şarapçı olması. 50’ye yakın kaliteli ve özel şarap özel bir hava pompası sistemiyle dağıtılan kartlarla doğrudan küçük, orta ya da büyük boy kadehlerle denenebiliyor. Bu durumda çalışanlardan almanız gereken tek şey şaküteri, meze ve peynirler. Şaraplar olduğu gibi peynir tabakları da muazzam.

coin

La Belle Epoque

Nehir kıyısında, adını Fransa’da 1870’lerden 1910’lara kadar olan dönemden alan güzel bir brasseri ve restoran. Tarihi iç dekorasyonu ve duvar süslemeleri o kadar güzel ki güzel havada bile durup içeri girmemek mümkün değil. 1800’lerde Hotel Nantes adıyla kullanılan ve şarap tüccarları ve bankerlerin buluşma noktası olan bina restoran’a çevrilmiş.

IMG_1765

La Fabrique Pains et Bricoles

Gördüğümüz en güzel ekmek fırınlarından. Bordeaux yerlileri arasında da ekmeklerinin ünü çok büyük. Klasik müzik çalıyor ve içinde sabah akşam kuyruk var.

firin2

Reklamlar

One thought on “Bordeaux – Bağbozumu ve Şarap

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s