Hırvatistan – Istria Bölgesi (Rovinj, Pula ve Porec)

Hırvatistan’a ilk gezimizi Türkiye’ye göre uzak ve sapa olması nedeniyle Türkiyeli gezginlerin yolunun pek düşmediği Istria bölgesine yaptık. Istria Hırvatistan’ın en batısında İtalya ile komşu, coğrafi olarak Dubrovnik, Split gibi daha turistik olan sahil şehirlerinden görece kopuk, kalp şeklinde bir yarımada. Istria Hırvatistan’da kültürel olarak da İtalya ile en yakın bölge. Bu bölgede İtalyanca Hırvatça’dan sonra en çok konuşulan dil. Istria’da hala dili, kültürü ve yemekleri ile balkan kültürünü latin kültürü ile kaynaştıran bir İtalyan azınlık yaşıyor. Istria bölgesine kırmızı kiremitli evleri, şarapları, ve dağlık köyler arasında uzanan üzüm bağları nedeniyle Hırvatistan’ın Toscana’sı da deniyor.

Rovinj

Rovinj Istria bölgesinin küçük ama en çok bilinen şehirlerinden biri. Özellikle İtalya ve Almanya’dan çok turist alan bu küçük kasaba, ününü denize sıfır inen tarihi evleri ve kiliseleri ile pitoresk manzarasına borçlu. Rovinj’nin özellikle denizden görünümü muhteşem. Biz de Istria gezimizde Rovinj’yi merkez alıp eski limanın hemen kıyısında bulunan Adriatic Otel’de kaldık. Burası gerek konumu gerekse personelin ilgisi ve canayakınlığı ile Avrupa’da pek çok ülkede kaldığımız oteller arasında en güzel otellerden biriydi.

Rovinj’yi güzel yapan şeylerden biri de, turistik olsa da şehrin eski ve bakir halini koruduğu sadece denizin ve martıların sesini dinleyebileceğiniz pek çok mahallesi ve sokağının olması. Özellikle deniz kıyısı boyunca uzanan evler sanki 100 yıldan bu yana hiç dokunulmamış gibi.

Şehrin katedraline doğru çıkan ve denizi takip eden yol boyunca, eski şehrin (stari grad) sokaklarında saatlerce vakit geçirilebilir.

Denizin hemen kıyısında kayalıkların üzerinde bulunan küçük balık restoranları Rovinj’de yemek yemek için ideal mekan. Istria bölgesinde Akdeniz ve Ege’den alışık olduğumuz balıklar her zaman taze olarak bulunabiliyor. Kabuklu deniz ürünleri de – özellikle St Jacob’s istiridyesi- denen büyük istiridyeler çok leziz. Denizin hemen yanında ayaklarınıza dalgaların vurduğu balık restoranlarının manzarası gün batımında harika. Bu restoranların manzara olarak en iyilerinden biri bizim bir akşam balık yediğimiz Balbi Restoran’dı.

Gece hayatı açısından Rovinj ve Istria büyük şehirlerde ya da popüler tatil adalarında olduğu gibi çok fazla seçenek sunmuyor. Hem sakinler hem ziyaretçiler genellikle akşam yemeği yedikleri mekanlarda geceye devam ediyorlar. Yine de denizin hemen yanında dalga seslerini dinleyerek içkinizi içebileceğiniz güzel müzik çalan sakin mekanlar var. Bunlardan biri de bizim iki gece üst üste gittiğimiz Monte Carlo Cafe.

Pula

Burası Istria bölgesinin en büyük ve en eski şehri. Pula aynı zamanda hala bu bölgenin kültürel ve idari merkezi durumunda. Romalılardan kalma pek çok eserin bulunduğu Pula, Istria’da alışveriş, yeme, içme, tarihi ve dini açıdan en çok çeşitliliği sunan yerlerden.

Istria bölgesinin geneli gibi Pula kenti de iki dilli bir şehir. Pula’da belediyenin sokak ve cadde tabelaları Hırvatça ve İtalyanca olmak üzere iki dilde yazılıyor.

Pula’da Istria’nın köylerinden gelen çiftçilerin ürünlerini sattıkları büyük pazarlar kuruluyor. Hepsi çok taze ve leziz. Bu bölgenin kalitesi ve tadıyla en ünlü ürünlerinden biri zeytinyağları. Pazardaki zeytinyağı satıcıları yağlarına o kadar güveniyorlar ki gelen müşterilere içirerek tattırıyorlar. Bizim Pula’dan aldığımız zeytinyağı son yıllarda aldığımız en lezzetli ve aromatik zeytinyağlarından biriydi.

Pula ve James Joyce

Pula’nın tarihindeki ilginçliklerden biri Ulysses’i yazan İrlandalı yazar James Joyce’un bir süre Adriyatik kıyısındaki bu küçük kentte yaşamış olması. Henüz Ulysses’i yazmadan burada iki yıl kadar yaşayan James Joyce o dönem bölgede bulunan Avusturya-Macaristan ordusu subaylarına İngilizce dersi verirken bir yandan da kafasındaki roman taslaklarını geliştiriyormuş. Joyce’un o dönem vakit geçirdiği cafe artık yeni bir binada ve restore edilmiş olsa da yazarın heykeli burada görülebilir.

Porec

Porec, kireç taşı ve mermerden yapılma binaları ve meydanları ile beyaz rengin hakim olduğu, Yunanistan’ın sahil şehirlerini de andıran bir Hırvat şehri. Porec’teki tarihi bina ve kiliseler Slav, Latin, Grek ve Osmanlı kültürlerinden etkilenmiş ve bu kentin dar sokaklarında dolaşmak oldukça keyifli.

Tüm eski Yugoslavya’da olduğu gibi Hırvatistan’da da börek çok seviliyor. Hatta Türkiye’den daha fazla ve günün her saati yendiğini söyleyebiliriz. Hırvatistan’da yediğimiz börekler yağlı ve kalorili de olsa çok lezzetliydi.

Reklamlar

One thought on “Hırvatistan – Istria Bölgesi (Rovinj, Pula ve Porec)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s